Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zabezpečte si starobu bez finančných starostí

Bežný dôchodok vám v starobe stačiť nebude. Zapojte sa do dôchodkového sporenia.
Bežný dôchodok vám v starobe stačiť nebude. Zapojte sa do dôchodkového sporenia.

Túžite i vy po tom, že v dôchodku nebudete musieť počítať každú korunu a budete si môcť dopriať oddych bez finančných obmedzení? Tento sen si môžete splniť, konať by ste však mali začať okamžite.

Už dlhší čas sa hovorí o dôchodkovej reforme. Málokto z vás však vie z čoho pozostáva a aké výhody vám ponúka.

Nový dôchodkový systém na Slovensku bude pozostávať z troch pilierov.

1. pilier - priebežný
-
pozostáva z toho, že príspevky zamestnaných ľudí sú odvádzané do Sociálnej poisťovne, ktorá z nich vypláca dôchodky súčasným dôchodcom. Prvý pilier teda bude tvoriť časť vášho dôchodku. Jeho výška, samozrejme, závisí od rozhodnutia a možností štátu.

2. pilier - kapitalizačný
- je základom dôchodkovej reformy. Totiž časť zákonom stanovených povinných odvodov, ktoré teraz smerujú výlučne do fondov Sociálnej poisťovne, môže na základe vášho rozhodnutia smerovať na váš osobný dôchodkový účet v dôchodcovskej správcovskej spoločnosti. Tá bude vaše peniaze zhodnocovať a v čase, keď dovŕšite dôchodkový vek, ich môžete čerpať. 2. pilier dôchodkovej reformy so sebou prináša tiež množstvo výhod. Napríklad, že budete mať neustály dohľad nad svojimi dôchodkovými úsporami.

3. pilier - doplnkový
-
 V tomto pilieri máte možnosť šetriť si na dôchodok v súkromných doplnkových dôchodkových poisťovniach. "Tretí pilier prináša tiež daňové úľavy tak pre zamestnanca, ako aj pre zamestnávateľa. Umožňuje tiež výrazne zvýšiť životnú úroveň počas staroby," uviedol pre Nový Čas Peter Goliaš z ekonomického inštitútu Ineko. Ak si napríklad človek s priemerným platom bude odkladať do tretieho piliera 500 Sk mesačne a jeho zamestnávateľ mu k tomu priplatí ďalších 500 Sk, po 20-ročnom sporení si môže nasporiť na doplnkový dôchodok až do výšky 10 % jeho platu. Ak by mu zamestnávateľ priplácal 1 000 Sk mesačne a sporenie by trvalo 40 rokov, jeho doplnkový dôchodok by presiahol 20 %.

Koho sa to týka

Do 2. kapitalizačného piliera sa dobrovoľne môže zapojiť každý. Tento pilier je okrem mladých ľudí určený najmä pre tých, ktorí sa tak skoro ešte do dôchodku nechystajú. Povinne sa do druhého piliera sporenia musia zapojiť tí z vás, ktorí po 1. 1. 2005 prvýkrát nastupujú do zamestnania. Vznikom dôchodcovských správcovských spoločností založených zväčša na spolupráci veľkých bánk a poisťovní (napr. Allianz a Tatra banka, resp. Generali a VUB) sa utvára priestor, keď dôchodca nie je odkázaný na príspevky od aktívne pracujúcich, ale výšku dôchodku si dokáže ovplyvniť sám, svojou aktivitou.

Nasporte si

Doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré je už viac rokov na Slovensku funkčné, je výhodné pre všetkých. Všeobecne však platí, že čím mladší človek vstupuje do sporenia, tým viac si môže na svojom účte nasporiť a tým reálnejšie bude zlepšenie jeho dôchodkovej situácie. Ale aj pre starších predstavuje sporenie zvýšenie dôchodku, a preto má, na rozdiel od druhého piliera dobrovoľné sporenie význam aj pre nich. Veď práve občania, ktorí nemajú ďaleko do dôchodku, potrebujú na zlepšenie svojej budúcnosti doslova každú korunu.

Prečo sa zapojiť

Mnohí sa iste zamýšľate, či má vôbec zmysel dobrovoľne šetriť, ak sa zreformuje dôchodkový systém. Podľa generálneho riaditeľa Pokoj DDP Ing. Michala Szaba povinný systém dôchodkového zabezpečenia nikdy nedokáže pokrývať životné potreby na takej úrovni, ktorá garantuje životný štandard z obdobia, keď ste naplno pracovali. Na to, aby ste si zlepšili životný štandard v dôchodku, budete musieť vždy siahať na peniaze z iných zdrojov. Vytvorenie jedného z takýchto zdrojov vám za pomoci štátu a vášho zamestnávateľa umožňuje doplnkové dôchodkové poistenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu