Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SPP kritizoval rozhodnutie ÚRSO o cenách plynu

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel dnes kritizoval rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý pre budúci rok nezmenil súčasné ceny plynu pre domácnosti.

Plynári trikrát neúspešne žiadali zvýšenie cien a v budúcom roku im po rozhodnutí úradu údajne z predaja plynu domácnostiam hrozí strata.

"SPP považuje rozhodnutie regulátora za problematické," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa podniku Dana Kršáková. Návrh na zvýšenie ceny o viac než desatinu bol podľa nej plne oprávnený, pretože vychádzal z presných analýz a určujúcich ekonomických parametrov.

Plynári pripustili, že skutočné hospodárske výsledky budú závisieť na vývoji cien vstupov počas roka 2009. Podľa riaditeľa divízie obchodu s plynom Dušana Randušku však očakávajú, že takto schválené predajné ceny opäť nepokryjú náklady pri dodávke zemného plynu domácnostiam.

Proti zdražovaniu energií dlhodobo vystupuje premiér Robert Fico. Po poslednom cenovom návrhu SPP schválil parlament vládnu novelu zákona, podľa ktorej energetické podniky nemôžu posielať regulačnému úradu cenové návrhy bez súhlasu valného zhromaždenia. V minulosti stačil k podaniu žiadosti verdikt predstavenstva. Väčšinový akcionár spoločnosti, ktorým je v prípade SPP štát, tak môže ovplyvňovať rozhodovanie o podobe návrhov cien energií. Štát má väčšinu akcií, ale menšinové zastúpenie vo vedení vo viacerých sprivatizovaných firmách.

Naposledy sa ceny plynu pre ľudí menili začiatkom vlaňajška, keď sa znížili asi o štyri percentá na úroveň z konca roka 2006. SPP už v minulosti tvrdil, že z dodávok komodity domácnostiam mu vzniká strata.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu