Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jahnátek si nemyslí že štát zasahuje do vývoja cien

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je nesprávna interpretácia, že štát bude mať možnosť viac regulovať ceny energii. "Často krát sa podsúva médiám, že je to pre SPP. Týka sa to 406 podnikov na Slovensku čiže celoplošne a nikto nemôže obviňovať vládu, že zasahuje do činnosti 406 podnikov."

Povedal minister v nedeľňajšej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Podľa neho zákon hovorí o tom, že cenové návrhy budú musieť schvaľovať na valných zhromaždeniach. Podstata všetkého je podľa Jahnátka v tom, že len majiteľ majetku toho podniku berie plnú zodpovednosť za výkonnosť a stratu.

Manažment je len osobou, ktorej kompetencie dáva majiteľ, skonštatoval. Minister tvrdí, že regulačný úrad vôbec nestratil svoju funkciu a bude ju vykonávať i naďalej. Podľa poslanca Národnej rady SR za SMK Ivána Farkasa, je z hľadiska sociálneho aspektu snaha vlády regulovať ceny energii oprávnená. No ako ďalej dodáva, urobili to sedem rokov po podpísaní zmluvy s hlavnými akcionármi Gaz de France a E.ON Ruhrgas.

Myslí si, že meniť manažérske práva nie je správne, keďže manažérskym právam prislúcha aj to, že majú možnosť požiadať o cenu a cena pre obchodnú spoločnosť je základným rámcovým bodom na základe, ktorého sa odvíja činnosť firmy. Na otázku či by aj dnes SMK ako v minulosti ako koaličný partner postupovala rovnako pri predaji SPP teda, že by predali 49 percentný podiel spoločnostiam Gaz de France a E.ON Ruhrgas Farkas za rovnakých podmienok povedal.

"V procese, keď sa hospodárstvu darí sú úplne iné podmienky, ako počas finančnej a hospodárskej krízy," uviedol Farkas. Poslanec nesúhlasí so zmenou zákona pre regulačný úrad, čím podľa neho veľmi poškodili transportu. "Nie je to veľmi vhodný spôsob ako krotiť vývoj cien," dodal. Cenový strop podľa neho nie je spravodlivý voči solventnejším odberateľom. "Reguláciou cien, tlačíte SPP do červených čísiel," skonštaval Farkas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu