Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Ako (o)chrániť tvorbu ľudskej mysle?

Nová stránka www.DusevneVlastnictvo.Gov.sk, ktorá je na webe „zavesená“ od 12. septembra 2008, sústreďuje na jednom mieste množstvo informácií o právach duševného vlastníctva.

Všetkým tvorivým ľuďom, ktorým na ochrane predmetov vytvorených kreatívnou činnosťou svojho umu záleží, stránka poslúži ako bohatý informačný zdroj na získanie prehľadu a orientácie v oblasti práv duševného vlastníctva.

Na stránke tak nájdete informácie „na nezaplatenie”, v situácii, keď zistíte, že sa niekto snaží vaše diela využívať bez vášho súhlasu a bez zaplatenia odmeny, ktorá vám patrí.

Stránka www.DusevneVlastnictvo.Gov.sk je vytvorená aj pre odborníkov v oblasti práv duševného vlastníctva. Môže byť dobrým profesionálnym pomocníkom, ktorý ponúka prístup k všeobecne uznávaným právnym názorom a stanoviskám. Taktiež môže poskytnúť dôležitý návod na interpretáciu právnych noriem a ponúknuť tak východiská pri riešení konkrétnych káuz v súdnej sieni i mimo nej.

 

Čo na stránke www.DusevneVlastnictvo.Gov.sk nájdete?

 

V prvom rade množstvo dokumentov zo všetkých oblastí práv duševného vlastníctva: či ide o autorské právo a práva súvisiace s autorským právom alebo o práva priemyselného vlastníctva, ako vynálezcovské právo, právo úžitkových vzorov, dizajnové právo, právo topografií polovodičových výrobkov, šľachtiteľské právo, známkové právo, právo obchodného mena, právo označení pôvodu výrobkov a zemepisných označení, zlepšovacie návrhy, obchodné tajomstvo, know-how a logo, a tiež právo proti nekalej súťaži.

Každá kategória dokumentov užívateľom stránky ponúka právne predpisy Slovenskej republiky, právne akty Európskej únie (nariadenia, smernice, odporúčania, stanoviská, oznámenia), medzinárodné zmluvy, ktorými je Slovenská republika viazaná a ktoré sú vyhlásené zákonom ustanoveným spôsobom.

Dôležitou súčasťou obsahu stránky www.DusevneVlastnictvo.Gov.skrozhodnutia súdov Slovenskej republiky a Európskej únie (Súdneho dvora Európskych spoločenstiev, Súdu prvého stupňa Európskych spoločenstiev); rozhodnutia správnych orgánov Slovenskej republiky (Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky) a Európskej únie (Úradu pre harmonizáciu vnútorného trhu - OHIM); rozhodnutia medzinárodných orgánov: Európskeho patentového úradu (EPO) a Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO).

Sekcia Literatúra obsahuje výber odkazov na knižné publikácie a články v slovenskom, českom, anglickom, nemeckom a vo francúzskom jazyku, s uvedením ich bibliografického záznamu, prípadne anotácie. Sekcia tak poskytuje možnosť podrobnejšieho štúdia tém súvisiacich s duševným vlastníctvom.

Veľmi dôležitou súčasťou stránky je fulltextové vyhľadávanie, nastavené aj na vyhľadávanie v dokumentoch formátu PDF. Vyhľadávať je možné podľa mnohých kľúčov, napr. text v názve, v anotácii alebo v celom dokumente, podľa typu dokumentu, dátumu vydania, zverejnenia alebo evidencie, podľa jazyka, oblastí a kategórií, kódov dokumentu a pod.

 

Stránka www.DusevneVlastnictvo.Gov.sk predstavuje platformu, ktorá nielen zvyšuje všeobecnú informovanosť o duševnom vlastníctve a o jeho právnej ochrane, ale tiež prispieva k vyššej efektivite vzájomnej spolupráce všetkých zainteresovaných subjektov, čím môže výrazne pomôcť k zvýšeniu vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva.

Webstránka www.DusevneVlastnictvo.Gov.sk bola realizovaná s finančnou podporou Európskej únie v rámci programu Prechodný fond.

 

Rozmýšľate, ako ochránite tvorbu svojej mysle? Kliknite na:

www.DusevneVlastnictvo.Gov.sk!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu