Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štrajk v škótskej rafinérii si vyžiada zatvorenie ropovodu

LONDÝN - Štrajk pracovníkov v najväčšej škótskej rafinérii Grangemouth, ktorý je naplánovaný na tento víkend, si vyžiada zatvorenie kľúčového ropovodu v Severnom mori Forties, ktorý prepravuje približne polovicu britskej produkcie ropy. Informovala o tom vo štvrtok britská ropná spoločnosť BP, ktorá ropovod prevádzkuje.

Štrajk zamestnancov rafinérie sa začne v nedeľu, BP však bude musieť zatvoriť ropovod už 24 hodín predtým. Rokovania medzi vedením a zamestnancami rafinérie o dôchodkoch stroskotali v stredu a nič nenaznačuje tomu, že sa obnovia. Zatvorenie ropovodu Forties ovplyvní aj britskú produkciu zemného plynu v Severnom mori.

Blížiace sa zastavenie produkcie rafinérie Grangemouth, ktorá denne produkuje 200 tis. barelov ropných produktov, vyvolalo nápor na čerpacie stanice po celom Škótsku, keďže vodiči sa chcú pred víkendom zásobiť pohonnými hmotami. Situáciou sa zaoberal aj britský parlament, kde minister pre obchod John Hutton ubezpečil poslancov, že zásoby a dovoz pohonných hmôt by mali stačiť na zabezpečenie dodávok počas štrajku.

Ceny plynového oleja na londýnskej burze, ktoré sú určujúce pre európske ceny nafty a leteckého benzínu, vo štvrtok stúpli na rekordných 1 080,75 USD za tonu.
(1 USD = 20,296 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu