Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kedy vymeniť podnájom za vlastný byt?

Podľa odborníkov na reality je najväčší záujem o byty v hlavnom meste i napriek tomu, že je najdrahšie.
Podľa odborníkov na reality je najväčší záujem o byty v hlavnom meste i napriek tomu, že je najdrahšie. (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Žijete v podnájme, ale už dlhšie uvažujete o vlastnom bývaní? Podľa odborníkov by ste najskôr mali porovnať, koľko financií dávate mesačne za prenájom a koľko ste ochotní do vlastného bytu či domu investovať. Niekedy vás totiž obe investície vyjdú na rovnako. Výhoda kúpy je však v tom, že splácate už vlastnú nehnuteľnosť a nedávate peniaze cudziemu.

Podnájom je vhodný najmä pre ľudí, ktorí pracujú mimo miesta svojho trvalého bydliska a neuvažujú o celkovom presťahovaní sa. Ďalšou skupinou sú slobodní mladí ľudia, ktorí ešte nezarábajú dosť na to, aby si mohli dovoliť splácať vlastný byt, a preto radšej volia spoločný podnájom s kamarátmi.

Rozhodnite sa!
Podľa Ľubice Foltánovej z VÚB by rozhodnutie z podnájmu do vlastného malo prísť vo chvíli, keď máte jasno v tom, kde chcete v budúcnosti žiť a pracovať. „Najdôležitejšou otázkou sú potom financie. Mali by ste si teda prepočítať, koľko platíte za prenájom, a koľko by vás mesačne stála hypotéka, prípadne iná forma financovania,“ radí Foltánová.

Čo sa viac oplatí?
Napríklad prenájom 1-izbového bytu v Banskej Bystrici stojí aj s energiami mesačne okolo 8 000 Sk. Cena bytu sa pohybuje na úrovni 1,5 mil. Sk. „Ak by ste si chceli túto sumu požičať, mesačná splátka úveru pri 30-ročnej splatnosti by sa pohybovala na úrovni 8 500 až 9 500 Sk. Ak by ste však mali 300 000 Sk usporené a požičiavali si len 1,2 mil., mesačne by vás úver vyšiel len na cca 6 500 - 7 500 korún,“ radí odborníčka. K tomu si ešte pripočítajte náklady spojené s užívaním bytu. „Ak ste schopní finančne zvládnuť prípadné zvýšenie mesačných výdavkov, ďalšie rozhodovanie by už nemalo byť náročné,“ myslí si Foltánová.

V prípadoch, keď máte nejaké financie ušetrené, vychádzajú mesačné náklady na hypotéku a prevádzku bytu často nižšie ako nájomné za porovnateľný byt.

Šanca pre mladých

Ak ste v minulom roku mesačne zarobili menej ako 29 803 Sk v hrubom, máte šancu zobrať si zvýhodnenú hypotéku, kde je sadzba zvýhodnená o 2,5 %. Táto hranica však platí len do konca júna tohto roku a následne klesne na úroveň zhruba 25 800 Sk. Preto by najmä tí, ktorí uvažujú o kúpe nehnuteľnosti a vlani zarábali v priemere viac ako 25 800 Sk, nemali váhať. Dobrá správa je, že rozhodujúci je dátum podania žiadosti, nie dátum podpisu zmluvy. Preto, ak si chcete zabezpečiť zvýhodnené podmienky aj neskôr, požiadajte o vystavenie hypotekárneho certiikátu. Ten platí až 4 mesiace, čím vám dáva dostatočný čas na nájdenie vhodnej nehnuteľnosti. Pri úvere vo výške 1,5 mil. Sk môžete vďaka zníženej sadzbe ušetriť mesačne viac ako 2 000 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu