Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poisťovne: Slovákom vlani prepadlo vyše pol miliardy Sk na zubára

BRATISLAVA - Slováci vlani nevyužili viac než pol miliardy korún, ktoré im zdravotné poisťovne nepriamo ponúkali na zubárske prehliadky. Približne polovica ľudí totiž neabsolvovala prehliadku, na ktorú majú zákonný nárok.

ČTK o tom informovalo šesť existujúcich zdravotných poisťovní, ktoré nedávno uzavreli bilanciu vlaňajších nákladov na zubnú starostlivosť. Pacienti, ktorí sa vyhli prehliadke, pritom strácajú nárok na spoluúčasť poisťovne pri hradení za ošetrenie.

Prehliadku u zubára absolvovalo vlani spolu asi 1,5 milióna z necelých troch miliónov poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá je najväčšia. Celkové náklady na prehliadky dosiahli asi 321 miliónov korún, uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Dospelí majú nárok podľa zákona na jednu prehliadku ročne a deti na dve.

V druhej najväčšej poisťovni, v Dôvere, mali poistenci nárok na približne 970.000 bezplatných prehliadok, zubári ich nahlásili približne 436.000, informovala Andrea Devánová z poisťovne. Podobná situácia bola aj v ďalších poisťovniach.

So záujmom Slovákov v starostlivosti o chrup nebol v minulosti spokojný ani prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič. Postupne sa síce počet absolvovaných preventívnych prehliadok podľa neho zvyšuje, stále sa však zubným ambulanciám vyhýbajú státisíce ľudí. Ešte v roku 2006 si podľa jeho skorších odhadov nechalo zuby prehliadnuť asi 70 percent obyvateľstva. Časť ľudí totiž využíva služby zubárov, ktorí nemajú zmluvy s poisťovňami, a preto si pacienti všetky zákroky hradia v hotovosti.

Zubári opakovane vyzývali k zvýšenej starostlivosti o chrup. Ide totiž podľa nich o oblasť zdravia, kde vlastnou snahou môžu ľudia dosiahnuť výrazné pozitíva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu