Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ročné zúčtovanie za rok 2006 nepodalo 40-tisíc poistencov

BRATISLAVA - Ročné zúčtovanie poistného za rok 2006 nepodalo 42 270 poistencov. Ako ďalej na štvrtkovej tlačovej besede informoval predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Richard Demovič, oproti predchádzajúcemu roku sa tento počet zvýšil o približne 16 tisíc.

Ročné zúčtovanie poistného malo v minulom roku podať 626 305 poistencov, čo je o 120 tis. viac ako v roku 2006. "Z podaných ročných zúčtovaní bolo takmer 6 % chybných," upozornil Demovič. Ako pokračoval, najväčší počet chýb sa týkal nesúladu medzi vykazovanými údajmi poistenca a evidovanými údajmi zdravotnej poisťovne (ZP), k ďalším patrili nesplnenie oznamovacej povinnosti voči ZP, či nesprávne zvolené tlačivo. Ročné zúčtovanie poistného za rok 2006 pritom do systému verejného zdravotného poistenia prinieslo 945,4 mil. Sk.

Ku koncu uplynulého roka dosiahli preplatky zo zúčtovania 460,3 mil. Sk. Z tejto sumy poisťovne k rovnakému dátumu vrátili 421,2 mil. Sk, teda viac ako 90 %. Najčastejším dôvodom prečo ZP preplatok nevrátila, patria podľa predsedu ÚDZS chybne podané ročné zúčtovanie a uvedenie nesprávnej adresy alebo bankového spojenia. Celková výška nedoplatkov platiteľov poisteného a jednotlivých poistencov je k 31. decembru vlaňajšieho roka 1,419 mld. Sk.

K tomu istému termínu dotknuté subjekty uhradili 1,134 mld. Sk, čo predstavuje takmer 80-percentnú úspešnosť. Výsledkom ročného zúčtovania poistného plateného štátom je k 20. decembru 2007 preplatok na úrovni 13,7 mil. Sk. Tieto údaje pritom berú do úvahy výsledky riadneho, ale aj tzv. dodatočného ročného zúčtovania poistného.

V tomto roku sú platitelia povinní podať ročné zúčtovanie poistného za rok 2007 do 30. júna. Prvýkrát budú pritom podávať zúčtovanie na základe novely zákona o zdravotnom poistení. Tá okrem iného stanovila, že od roku 2008 nemusia ročné zúčtovanie poistného podávať niektoré skupiny poistencov, a to študenti, starobní dôchodcovia, asistenti osôb so zdravotným postihnutím či opatrovatelia. Tieto skupiny sa stali opäť poistencami štátu, aj keď majú príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Poistencami štátu sa stali aj doktorandi, ktorí študujú v dennej forme štúdia a nedovŕšili 30 rokov. Novela upravila aj prípady, keď sa za istých okolností stávalo, že samoplatitelia alebo poistenci štátu s ďalšími príjmami museli odovzdať ročné zúčtovanie, aj keď jeho výsledkom bola nula, prípadne museli platiť poistné vypočítané z príjmov, ktoré prakticky nezarobili. Od začiatku roka taktiež platí, že preplatky a nedoplatky do 100 Sk sa nebudú vracať, respektíve doplácať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu