Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Analýzu v SE robí firma člena predstavenstva elektrární

Enel
Enel

BRATISLAVA - Analýzu mimoriadnej konsolidovanej účtovnej závierky spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. (SE) dal Fond národného majetku SR (FNM) vypracovať firme, v ktorej je podľa výpisu z Obchodného registra spoločníkom štátom nominovaný člen predstavenstva SE Viliam Kupec.

Práve na základe tejto analýzy by mal fond pokračovať v rokovaniach s talianskym Enelom o vyrovnaní kúpnej ceny za 66 % akcií elektrární. Ako vyplýva z vestníka verejného obstarávania, fond si autora analýzy, Kupcovu spoločnosť Tax - Audit Slovensko, s.r.o., kvôli časovej tiesni vybral v rokovacom konaní bez zverejnenia.

Zmluvu uzatvorili v januári tohto roku, hodnota zákazky je pritom takmer 12 mil. Sk (369-tisíc €). "Fond národného majetku potreboval akútne posúdiť mimoriadnu účtovnú závierku, nakoľko jej výsledky majú vplyv na rokovania o konečnom doplatku kúpnej ceny za predaj akcií SE. Tento fakt bol zároveň dôvodom pre zvolenie tejto formy verejného obstarávania," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová.

Výsledkom analýzy hospodárenia SE spoločnosťou Tax - Audit Slovensko má byť vyhodnotenie kúpnej ceny akcií SE, na základe ktorého by mal štát pokračovať v rokovaniach o dorovnaní ceny so spoločnosťou Enel. Taliansky investor si pritom už jednu analýzu vypracovať dal. Jej autorom bola spoločnosť Deloitte&Touche a jej výsledkom podľa medializovaných informácií bolo, že štát by mal Enelu doplatiť 2,5 mld. Sk (76-tisíc €). Vláda však s výsledkami tejto analýzy nesúhlasila a dala si vypracovať vlastnú, spoločnosťou Tax - Audit Slovensko.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek pritom koncom februára tohto roku na margo vyrovnania s Enelom povedal, že vláda je presvedčená, že má naopak doplatiť Enel v súvislosti s vytváraním opravných položiek na vyraďovanie jadrového odpadu. "Analýza nám vlastne ukáže, ako to slovenská strana vidí s tým doplatkom alebo nedoplatkom spoločnosti Enel za SE," povedal po rokovaní vlády 27. februára tohto roku Jahnátek. Výsledok dohody o vyrovnaní štátu s Enelom mal byť podľa vtedajších vyhlásení ministra známy do konca marca.

Samotný fakt, že analýzu, ktorá má posúdiť, či má za akcie SE doplatiť štát Enelu alebo naopak Enel štátu, vykonáva firma štátom nominovaného člena predstavenstva elektrární, podľa FNM problémom nie je. "Táto skutočnosť je nám známa a nepovažujeme ju za konflikt záujmov," uviedla pre agentúru SITA Tatjana Lesajová. Samotné elektrárne sa k téme výberu spoločnosti Tax - Audit Slovensko vyjadriť nechceli. "Nebudeme sa k tejto téme vyjadrovať. Výber poradcu, keďže ide o analýzu FNM, je v kompetencii fondu," povedal pre agentúru SITA hovorca spoločnosti Juraj Kopřiva. Agentúra SITA chcela požiadať o vyjadrenie aj člena predstavenstva SE a spoločníka v Tax - Audit Slovensko Viliama Kupca, zatiaľ sa ho však nepodarilo kontaktovať.

Predbežný výsledok analýzy už pritom koncom februára tohto roka v diskusnej relácii TV Joj De Facto avizoval šéf Slovenskej národnej strany Ján Slota. “V každom prípade v tomto audite sa hovorí, že Enel by mal doplatiť Slovenskej republike ešte 17 mld. Sk. Tak nie, čo Enel tu predložil vláde SR, že by Slovensko malo doplácať dve miliardy, ale opak je pravda. Enel by mal doplatiť Slovensku 17 miliárd,“ vyhlásil Slota. Svoje informácie o výsledku analýzy podoprel tým, že má vo FNM svojich ľudí. “Minimálne prezidenta Fondu národného majetku,“ povedal v diskusii predseda národniarov.

Mimoriadna účtovná závierka SE bola vykonaná k 26. aprílu 2006. Taliansky Enel vstúpil do Slovenských elektrární ako 66-percentný akcionár koncom apríla 2006. Enel zaplatil za väčšinový balík akcií SE 839 mil. eur. Zvyšných 34 % akcií elektrární zostal v rukách FNM.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu