Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Posilňovanie eura môže ohroziť európsky letecký priemysel

PARÍŽ - Ďalší nárast hodnoty eura voči doláru by mohol pre niektoré firmy pôsobiace v európskom leteckom priemysle znamenať bankrot. V utorok to uviedol Charles Edelstenne, generálny riaditeľ francúzskeho výrobcu civilných aj vojenských lietadiel Dassault Aviation.

"Úroveň približne 1,6 USD/EUR je neúnosná. Niektoré firmy by mohli zbankrotovať," povedal Edelstenne. Obchodovanie s lietadlami a príslušenstvom sa spravidla uskutočňuje v dolároch a približne 19-percentné tohtoročné zhodnotenie eura voči doláru tak vyvoláva neistotu v európskom leteckom sektore, ktorý len vo Francúzsku zamestnáva 132 tis. ľudí.

Podľa Edelstenna slabý dolár prekazil úsilie producentov lietadiel o zvýšenie produktivity a prinútil ich presunúť viac výrobných prevádzok mimo Európu. "Pri takto silnom eure, jedinou šancou je presunúť výrobu do krajín s nízkymi nákladmi alebo do krajín, ktoré používajú dolár ako svoju menu," dodal šéf Dassault Aviation.

Francúzsky výrobca dverí pre lietadlá Airbus a Boeing, Latecoere, v pondelok informoval, že plánuje výstavbu závodu v Maroku alebo Tunisku, závod by mal vytvoriť tisíc pracovných miest. Edelstenne ďalej povedal, že minuloročné naliehanie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho na Európsku centrálnu banku (ECB), aby zastavila rast hodnoty eura, odmietla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Edelstenne dúfa, že automobilový priemysel, na ktorý začína mať príliš silné euro nepriaznivý vplyv, prinúti nemeckú kancelárku, aby zmenila svoj názor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu