Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Až 72 percent Slovákov ešte necestovalo lietadlom

BRATISLAVA – Až 72 percent Slovákov ešte nikdy necestovalo lietadlom. V blízkej budúcnosti však vyše desatina z nich plánuje služby leteckej dopravy využiť. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý sa realizoval vo februári tohto roka na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov.

Viac ako štvrtina Slovákov (28 %), ktorí už skúsenosti s leteckou dopravou majú, prevažne absolvovalo medzinárodný let - až 86 % respondentov. Vnútroštátne v rámci Slovenska cestovalo 17 % a medzikontinentálne 15 % respondentov. Cesty lietadlom boli pritom najčastejšie využívané na súkromné účely.

Prieskum ukázal, že v súvislosti s medzinárodnou leteckou dopravou uprednostňuje prevažná väčšina slovenských cestujúcich naše letiská pred letiskami susedných štátov. Za posledné tri roky využilo služby bratislavského letiska M. R. Štefánika 62 % respondentov, ktorí už lietadlom cestovali. Asi 15 % cestujúcich využilo služby košického letiska a 4 percentá služby letiska Poprad - Tatry.

Čo sa týka okolitých letísk, 27 % slovenských cestujúcich cestovalo za posledné tri roky z viedenského letiska Schwechat, 11 % z pražského Ruzyně, 7 % z Budapešti a 1,2 % z Krakova.

Takmer polovica slovenských cestujúcich si vlani zakúpilo lístky v cestovnej kancelárii, 19 % cez internet, 7 % v pobočkách leteckých spoločností a 5 percent priamo na letisku. Prieskum GfK tiež ukázal, že asi desatina Slovákov sleduje ponuky leteckých spoločností či už pravidelne alebo sporadicky na internete a v médiách a 8,5 % respondentov si už niekedy od leteckej spoločnosti kúpilo akciovú letenku v niekoľkomesačnom predstihu.

Keďže letecká doprava sa stáva obľúbenou a cenovo dostupnou formou prepravy pre čoraz viac Slovákov, zážitok z lietania si v nasledujúcich mesiacoch nechce nechať ujsť 13 % respondentov, ktorí v lietadle ešte nikdy nesedeli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu