Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa zlepšuje

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Spotrebiteľská atmosféra sa na Slovensku na začiatku tohto roku zlepšila.

Podľa Spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž indikátor spotrebiteľskej dôvery v januári medzimesačne stúpol o 3,2 bodu na záporných 2,4 bodu, predovšetkým v dôsledku zvýšenia optimizmu pri predpokladaných úsporách, očakávanom vývoji ekonomiky Slovenska a pri odhadovanej nezamestnanosti. Názory spotrebiteľov tak boli na začiatku roka 2008 o 5,8 bodu priaznivejšie ako v októbri 2007, avšak o 9,2 bodu pesimistickejšie, ako pred rokom. Vtedy však ŠÚ zaznamenal najvyššiu hodnotu indikátora spotrebiteľskej dôvery od roku 1999.

Podľa ŠÚ sa v porovnaní so stavom pred mesiacom, ako aj pred štvrťrokom, zlepšili najmä indikátory týkajúce sa domáceho hospodárenia a makroekonomické ukazovatele. "Oblasť investovania rodín zaznamenala takisto priaznivý vývoj, ktorý sa však prejavil v menšej miere ako pri predchádzajúcich dvoch oblastiach," konštatoval ŠÚ. Naopak, oproti stavu pred rokom sa zlepšili najmä očakávania spotrebiteľov v oblasti investícií a ostatné oblasti zaznamenali nepriaznivý vývoj, predovšetkým kvôli horšiemu vnímaniu inflácie a odhadovanej hospodárskej situácii na Slovensku.

Slovenskí spotrebitelia zároveň patria k tým šťastnejším aj v Európe. Z medzinárodného porovnania totiž podľa ŠÚ vyplýva, že Slovensko sa v 27-miestnom rebríčku krajín Európskej únie podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery umiestnilo na 9. priečke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu