Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dane - ako na ne! Stiahnite si kompletnú príručku!

Daň z príjmov za minulý rok treba zaplatiť najneskôr do 31. marca. Do tohto termínu musíte daňovým úradom doručiť alebo zaslať daňové priznania, ak si ich máte podať sami. Tento termín platí aj vtedy, keď vám priznanie bude vypĺňať profesionálny poradca. Viac času na podanie priznania môžu získať napríklad len tí, ktorí vlani aspoň časť roka pracovali v zahraničí.

Priznaniu sa vyhnú zamestnanci, ktorí vlani okrem platu nemali iné príjmy, a dovčera požiadali zamestnanca, aby im zúčtoval preddavky na daň. Ak to nestihli, prípadne dodatočne zistia, že mali aj iné príjmy, priznanie sa vzťahuje aj na nich.

Zmeny v systéme
Najväcšou zmenou pri priznávaní vlaňajšej dane z príjmov je zavedenie milionárskej dane. Jej podstata je v tom, aby tí, ktorí majú vyšší príjem, platili vyššiu daň. Už za minulý rok mali preto nárok na nižšiu daň, prípadne aj nulovú nezdaniteľnú sumu. Ostatní s nižšími príjmami si môžu odrátať jednotnú sumu 95 616 korún (2 900 €).

Koho sa to týka
Táto suma klesala vlani od ročného základu dane nad 498-tisíc korún (15 100 €), co u zamestnancov zodpovedá mesačnému platu 47-tisíc a viac korún (1 443 eur). Preto napríklad ľudí s hrubou mzdou 48-tisíc korún vyšla mesačná daň viac o necelých 20 korún (0,61 €). Ale už zamestnancov s hrubým platom 90-tisíc korún (2 730 €) mesačne vyšla milionárska daň s každou výplatou 1 500 korún (46 eur) na dani navyše. Nadpriemerne zarábajúci mohli od vlaňajška menej ušetriť aj za manželku, ktorá je na materskej dovolenke, študuje alebo mala z iného dôvodu veľmi nízke príjmy. Inak sa zdaňujú aj minuloročné výnosy z podielových fondov. Ľudia, ktorí si ich vybrali po 1. apríli, ich už dostali automaticky zdanené - podobne ako pri bankových vkladoch.

Na čo nezabudnúť
Pri podávaní priznania netreba zabudnúť, že do konca marca treba daň aj uhradiť. Buď to urobíte prostredníctvom pošty, alebo peniaze odošlete zo svojho účtu v banke. Vtedy to však treba urobiť niekoľko dní vopred, aby banka peniaze daňovému úradu včas poslala. Ak vám vyjde preplatok na dani, peniaze vám štát vráti. Na ne si však musíte počkať najmenej mesiac.

Dôležité informácie



Najneskôr 17. marca
Daňový úrad treba písomne požiadať o predĺženie lehoty na podanie priznania. Najčastejšie to využívajú pracujúci (študenti), ktorí vlani aspoň časť roka pracovali za hranicami Slovenska.

Do 31. marca
Do tohto termínu treba úradom odovzdať alebo poslať daňové priznanie. Zároveň musíte daň zaplatiť z bankového účtu alebo prostredníctvom pošty.

Kde sú informácie
Adresy daňových úradov, ich čísla účtov aj otváracie hodiny úradov si môžete zistiť na internetovej stránke Daňového riaditeľstva SR www.drsr.sk. Ak priznanie doručíte na úrad osobne, zaistíte si zbežnú kontrolu, či ste tlačivo všade správne vyplnili a nezabudli ho napríklad podpísať.

Dlhšie otváracie hodiny
Kvôli daňovým priznaniam budú mať na daňových úradoch minimálne v posledný marcový týždeň predlžené úradné hodiny.

STIAHNITE SI KOMPLETNÚ PRÍRUČKU: VŠETKO TO DANIACH ZA ROK 2007

O daniach.pdf >>
Daňové priznanie.pdf >>
Milionárska daň 1. časť.pdf >>
Milionárska daň 2. časť.pdf >>
Za čo neplatíte.pdf >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu