Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Kde zarábajú stredoškoláci viac ako vysokoškoláci?

Stredoškolsky vzdelaní ľudia zarábajú niekde o 12 % viac ako ich VŠ kolegovia. Zobraziť galériu (2)
Stredoškolsky vzdelaní ľudia zarábajú niekde o 12 % viac ako ich VŠ kolegovia.

BRATISLAVA – Skončili ste strednú školu a hľadáte si zamestnanie? Máme pre vás skvelú správu! Na niektorých pozíciách totiž máte šancu zarobiť si viac ako vysokoškoláci. Finančne najlepšie sú na tom vraj tí, ktorí sa zamestnajú v oblasti hotelierstva či telekomunikácií. Nový Čas vám prináša prehľad ďalších zistení, ktoré vyplynuli z platového prieskumu webovej stránky Merces.sk.

Podľa prieskumu si najviac zarobia stredoškoláci s maturitou v profesiách lektorov či prevádzkarov cestovného ruchu. „Ide prevažne o pozície, ktorých povaha vykonávanej práce závisí viac od nadobudnutých zručností ako od získaného vzdelania,“ hovorí Lucia Burianová z Profesie.sk. Takíto zamestnanci zarábajú až o 12 % viac ako tí, čo skončili VŠ II. stupňa. Pri všetkých úrovniach vzdelania sa opäť potvrdilo, že muži dosahujú vyššie príjmy ako ženy. Najvýraznejší rozdiel v platoch medzi pohlaviami je pri stredoškolákoch bez maturity s rozdielom až 40 percent.

LEPŠÍ VYSOKOŠKOLÁCI

Najväčší rozdiel medzi platmi stredoškolákov s maturitou a vysokoškolákov II. stupňa je na pozícii hlavného účtovníka. Zamestnanec s VŠ vzdelaním dostáva mesačne v priemere o 9 800 Sk viac ako stredoškolák. U programátorov je tento rozdiel na úrovni 8 000 Sk. Naopak, najmenší platový nárast oproti dosiahnutému vzdelaniu je u klientských poradcov.

Kde zarábajú stredoškoláci viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu