Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Objem podnikateľských úverov v eurozóne na 8-ročnom maxime

ilustračné foto
ilustračné foto

FRANKFURT - Objem nových úverov v podnikateľskom sektore eurozóny v decembri dosiahol rekordnú úroveň, a to aj napriek globálnej úverovej kríze, ktorá trvá už päť mesiacov.

Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB). Objem nových úverov pre európskych podnikateľov stúpol v decembri medziročne o 14,4 %, čo predstavuje najsilnejší rast za vyše osem rokov. Európsky podnikateľský sektor sa tak podľa všetkého vyhýba dopadu celosvetovej úverovej krízy, ktorá spôsobila sprísnenie úverových podmienok a zvýšenie úrokových sadzieb. Podľa niektorých ekonómov sa však pod silný rast podnikateľských úverov mohli čiastočne podpísať aj ťažkosti so získavaním hotovosti na trhoch, keďže jedno- až trojmesačné úrokové sadzby stúpli v decembri na takmer sedemročné maximá.

Miera rastu nových pôžičiek pre súkromný sektor sa v decembri držala na stabilných 11,1 %. Oslabenie však zaznamenal hypotekárny sektor, ktorého rast spomalil v decembri na 7,1 %, čo bolo najmenej od začiatku roku 2000. Celkový objem pôžičiek pre domácnosti tak vzrástol v poslednom mesiaci vlaňajška len o 6,2 %, najmenej od novembra 2003. Rast objemu spotrebiteľských úverov však zrýchlil na 5,3 %. Pod oslabenie hypotekárneho trhu sa podpísali vysoké úrokové sadzby, ktoré zvyšujú variabilné úverové náklady. Podľa niektorých ekonómov tieto údaje naznačujú budúce oslabenie hospodárskeho rastu, najmä v krajinách ako je Írsko, Španielsko či Francúzsko, ktorých spotrebu poháňal boom na stavebnom trhu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu