Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Štát má poskytnúť spoločnosti ZSSK Slovensko 5 mld. Sk

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK Slovensko), a.s., zabezpečujúca osobnú železničnú dopravu, sa zaviazala v roku 2008 zrealizovať 31,9 mil. vlakových kilometrov (vlkm).

Produktívne výkony majú z toho tvoriť 31,5 mil. vlkm. Agentúru SITA o tom v pondelok informoval hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík v súvislosti s podpísaním zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme na roky 2008 až 2010 medzi rezortom dopravy a ZSSK Slovensko.

Štát má na výkony vo verejnom záujme v železničnej osobnej doprave v tomto roku poskytnúť spoločnosti dotáciu vo výške 5 mld. Sk na základe štátneho rozpočtu pre rok 2008. Osobný železničný dopravca potrebuje na pokrytie plánovanej straty v terajšom roku v objeme 5,4 mld. Sk ešte ďalších 400 mil. Sk. Tie buď poskytne štát v priebehu roka, alebo si ZSSK Slovensko bude musieť vziať úver vo výške chýbajúcich zdrojov na vyrovnanie straty.

Ministerstvo dopravy zatiaľ nepodpísalo zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme na roky 2008 až 2010 so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spravujú železničnú dopravnú cestu pre osobnú a nákladnú dopravu. M. Jánošík nevedel uviesť dôvod, prečo táto zmluva ešte nebola uzatvorená, ani to, kedy by sa tak malo stať. Návrh zmluvy však predpokladá, že ŽSR majú v tomto roku zabezpečiť podmienky pre celkový výkon 50,5 mil. vlkm, za čo im má štát poskytnúť 4,1 mld. Sk, čo je o 500 mil. Sk viac ako vlani.

Cena plánovaného dopravného výkonu ZSSK Slovensko v tomto roku má podľa spoločnosti predstavovať sumu 8,818 mld. Sk. Tržby z osobnej prepravy majú pritom predstavovať 2,617 mld. Sk a celkové tržby 3,418 mld. Sk. Rozdiel medzi cenou plánovaného dopravného výkonu a celkovými tržbami tak dosahuje 5,4 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu