Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Druhý dôchodkový pilier: Nevýhodný pre milión ľudí?!

Podľa šéfa štátnej Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka je druhý pilier nevýhodný až pre dve tretiny sporiteľov.
Podľa šéfa štátnej Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka je druhý pilier nevýhodný až pre dve tretiny sporiteľov. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Žiadne veľké zmeny. Druhý dôchodkový pilier zatiaľ opustilo len 582 ľudí. A to napriek tomu, že podľa šéfa Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka je sporenie na penziu cez osobné účty nevýhodné možno až pre milión Slovákov! Dôchodkový systém je otvorený od začiatku januára, a to na šesť mesiacov.

V druhom pilieri si na penzie sporí asi 1,5 milióna Slovákov. Vláda však chce, aby si na dôchodok takto šetrili len tí, ktorým sa to aj naozaj oplatí. Očakávaný masový odchod zo systému však zatiaľ nenastal.

Podľa šéfa štátnej Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka je však druhý pilier nevýhodný až pre dve tretiny sporiteľov. „Minimálne pol milióna, a keby som chcel byť úplne striktný, co sa týka príjmu a veku, tak až do milióna ľudí,“ vyhlásil v Slovenskom rozhlase.

Zástupca dôchodkových spoločností Viktor Kouřil však tieto čísla odmieta a tvrdí, že sú „vycucané z prsta“. Časť odvodov na dôchodky dnes môžu pracujúci Slováci odviesť na účty v súkromných správcovských spoločnostiach, časť končí povinne v štátnej Sociálnej poisťovni. Tá vypláca dnešných dôchodcov, má však nedostatok peňazí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu