Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Tesco i napriek zákazu hygienikov ponúka škodlivé naberačky

Nebezpečné výrobky sa v Tescu predávali i napriek zákazu hygienikov aj naďalej.
Nebezpečné výrobky sa v Tescu predávali i napriek zákazu hygienikov aj naďalej.

ČESKO - Tesco predáva nebezpečnú kuchynskú naberačku, ktorá už mala pred mesiacom zmiznúť z trhu.

Spoločnost Tesco Stores neposlúchla nariadenie hlavného hygienika z decembra minulého roku, aby stiahla zo všetkých predajní naberačku na špagety z čierneho polyamidu pôvodom z Číny. Pod svojou značkou Tesco value ju obchod predáva aj naďalej. V piatok sa dala napríklad kúpiť v predajni v pražských Stodůlkách, pred niekoľkými dňami ju ponúkal aj hypermarket v Zlíne.

Tescu za to hrozí mimoriadna sankcia. Prípadom sa už zaoberá hlavný hygienik Českej republiky Michael Vít. Nepáči sa mu, že spoločnosť jeho nariadenie nerešpektovala. "Nič ich neospravedlňuje, budeme nekompromisní, ide o karcinogénne látky,“ hovorí Michael Vít. "Nie je možné, aby ich predávali ďalej, keď mali byť stiahnuté z trhu.“

Naberačka obsahuje takzvané primárne aromatické amíny, ktoré pôsobia na imunitný systém alebo hormonálnu sústavu a sú aj rakovinotvorné. Vo výrobkoch určených pre styk s potravinami sa nesmú vyskytovať. Karcinogénne látky sa totižto môžu dostať do jedla. Materiál naviac pri zahriatí smrdí.

Tovar zostal v regáloch omylom, tvrdí Tesco
"V okamihu, keď sme dostali informáciu od hygienikov, že naberačka je škodlivá, stiahli sme ju z obchodov. Celkovo sme vyradili 1 300 kusov,“ hovorí hovorkyňa Tesca Jana Matoušková. "Po vašom upozornení som ale zistila, že v obchodoch omylom zostalo ešte šesť kusov. Aj tie sme už odstránili.“ Spoločnosť sa ospravedlňuje zákazníkom a uisťuje, že všetky ostatné lyžice, obracačky a naberačky rovnakej značky sú v poriadku: "Overili sme si to analýzami,“ tvrdí Matoušková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu