Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Austrálii stiahnu z obehu plastové tašky

Astrálsky minister životného prostredia Peter Garrett je bývalý spevákom skupiny Midnight Oil.
Astrálsky minister životného prostredia Peter Garrett je bývalý spevákom skupiny Midnight Oil.

MELBOURNE - Po žiarovkách chce Austrália stiahnuť z obehu aj plastové tašky. Oznámil to vo štvrtok austrálsky minister životného prostredia Peter Garrett. "Chceme s tým začať už tento rok," povedal minister.

"Väčšina Austrálčanov sa chce plastových tašiek zbaviť," povedal Garett, bývalý spevák rockovej skupiny Midnight Oil. "V obehu sú približne 4 miliardy tašiek, väčšina končí na smetiskách, kde ohrozujú našu divú zver a znečisťujú naše mestá." Najmä morské zvieratá často považujú plastové tašky za medúzy, prehltnú ich a uhynú.

Predchádzajúca vláda vypracovala v roku 2002 64-stranový dokument o problémoch plastových tašiek. Firme IKEA sa podarilo znížiť počet používaných plastových tašiek o 85 percent potom, ako za každú tašku zaviedla poplatok.

Výsledok kampane, ktorá vyzývala Austrálčanov, aby sa dobrovoľne vzdali používania plastových tašiek, bol však podľa Garetta veľmi skromný. Preto chce teraz zasiahnuť zákonom, ktorý sa však nepáči obchodníkom. "Plastové tašky patria k nášmu životu," povedal predseda zväzu maloobchodníkov Richard Evans. "Správanie ľudí nemožno meniť zákonom," povedal Evans.

Pred rokom prilákala veľkú pozornosť austrálska vláda zákazom používania žiaroviek. Od roku 2010 sa smú v krajine predávať iba energiu šetriace žiarovky, čím sa majú znížiť emisie skleníkových plynov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu