Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počet nelegálne pracujúcich klesá

BRATISLAVA - Počet pracujúcich bez pracovnej zmluvy klesá, či je ale čierna práca na ústupe je ťažké povedať. Dôvodom je, že počet kontrol respektíve počet skontrolovaných osôb sa v posledných troch rokoch odlišuje, pre agentúru SITA to uviedla Slavena Vorobelová z Odboru riadenia inšpekcie práce v Košiciach.

V roku 2007 bolo skontrolovaných vyše 20 000 osôb z toho asi 1 200 pracovalo na čierno. Najviac nelegálnych pracovníkov NIP zaevidoval v prešovskom vyššom územnom celku a to 334, naopak najmenší počet zaznamenali v trnavskom iba 34. Z kontrol, ktoré vykonali jednotlivé inšpektoráty práce (IP), najviac osôb zamestnaných na čierno bolo vo veľko a maloobchodných odvetviach, priemysle, hotelových a reštauračných zariadeniach v obchode s nehnuteľnosťami a stavebníctve. Najmenej v peňažnom sektore, verejnej správe a zdravotníctve.

NIP k 19. decembru eviduje 95 smrteľných pracovných úrazov. Najviac - 25 smrteľných pracovných úrazov v priemysle, 23 v stavebníctve a najmenej po jednom v odvetví výroba a rozvod elektriny, plynu a vody a v odvetví hotely reštaurácie. Podľa pohlavia sa smrteľne zranilo 12 žien a 83 mužov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu