Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hľadanie zamestnania cez internet: Najnovším hitom sú videoživotopisy

Ak si chcete nájsť čo najrýchlejšie prácu a ušetriť čas, hľadajte ju prostredníctvom internetu.
Ak si chcete nájsť čo najrýchlejšie prácu a ušetriť čas, hľadajte ju prostredníctvom internetu.

Hľadanie práce prostredníctvom internetu sa stále zdokonaľuje. Jednotlivé stránky sú naplnené slovenskými i zahraničnými ponukami a každá z nich má svoje špecifiká. Niektoré servery ponúkajú okrem zamestnania aj poradenstvo, alebo dokonca možnosť nakrútiť si vlastný videoživotopis.

Nový Čas vám poradí, ako sa v pracovných ponukách na internete zorientovať, aby ste si našli dobrý džob čo najskôr.

Drvivá väčšina internetových serverov so zameraním na ponuku práce sa orientuje na tradičné „dohadzovanie“ zamestnancov firmám na základe požiadaviek tej-ktorej spoločnosti. Fungujú teda na podobnom princípe ako personálne agentúry. Sú však i také stránky, kde sa sústreďujú viac na vaše požiadavky ako človeka, ktorý si hľadá prácu.

Tradičné služby
Takéto stránky by mali byť čo najprehľadnejšie. Súvisí to predovšetkým s možnosťou nájsť ponuku čo najrýchlejšie. Preto sa vám hneď po otvorení väčšinou otvoria priamo ponuky, ktoré však môžete bližšie špecifikovať v jednotlivých sekciách, napríklad podľa lokality (Slovensko a zahraničie), druhu pracovného pomeru či pozície. Nájdete tu i vzory rôznych tlačív, ktoré s prácou súvisia: Ako napísať životopis, výpoveď alebo motivačný list. K top službám niektorých stránok patrí napríklad poradenstvo, ktoré je buď platené, alebo zadarmo v závislosti od obtiažnosti.

Rýchlosť a novinky
K urýchleniu nájdenia si dobrej práce prispieva aj služba tzv. agenta ponúk. To znamená, že po vyplnení údajov o tom, o akú pozíciu máte záujem, kde a za koľko, uvediete vašu mailovú adresu, kde vám budú zasielané len vybrané pracovné ponuky. Takáto služba sa dá nastaviť a aktualizovať kedykoľvek a väčšinou je zdarma. K absolútnej novinke patrí služba videoživotopisy, ktorá sa využíva najmä pri veľkých náboroch. Funguje to tak, že firma rozpošle kandidátom štruktúru pohovoru a tí prostredníctvom videokamery odpovedajú na otázky. Tie sa nahrávajú na špeciálny softvér.

ĎALŠIE MOŽNOSTI

Hľadať prácu si môžete i inými spôsobmi. K tzv. zaručeným metódam patrí i „dohodenie“ zamestnania po známosti, niekto sa za vás „zaručí“. Ďalšími možnosťami sú „personálky“, inzertné noviny, akcie zamerané na prezentáciu firiem s ponukou práce, televízia či rozhlas.

VÝHODY A NEVÝHODY

Mínusy
 spoločnosti sa často vyhýbajú spresneniu náplne práce
 pri položke plat sa väčšinou uvádza dohodou, výšku teda zistíte až na pohovore
 niekedy sú stránky neprehľadné

Plusy
 najrýchlejšia možnosť, ako si nájsť prácu
 pohodlnosť - nemusíte nikam chodiť, ponuky si pozriete z domu alebo v škole
 služba je zdarma

KDE PRÁCU HĽADAŤ

Širokú ponuku pracovných pozícií nájdte na Zoznam.sk >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu