Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Vstup do Schengenu: Toto všetko zmizne!

BRATISLAVA - Európa sa otvorí Slovensku! Už len 6 týždňov budú existovať hranice Slovenska s krajinami Európskej únie. Presne 21. decembra sa totiž definitívne stratia, čo znamená aj koniec hraničných kontrol. Slováci budú môcť bez pasu precestovať takmer celú Európu.

Deväťdesiatkilometrová hranica s Ukrajinou sa stane východnou hranicou Únie. Priechody tu budú fungovať ako doteraz, na ostatných hraniciach však zostanú prázdne. Obyvatelia prihraničných oblastí sa musia pripraviť na väčší počet uniformovaných policajtov.

Vstup Slovenska, ďalších siedmich postkomunistických krajín a Malty do schengenského priestoru oficiálne potvrdia 6. decembra v Bruseli. Už tri dni pred Vianocami tak budú môcť vycestovať Slováci na západ bez kontroly na hraniciach. Od marca budúceho roku to začne platiť aj na letiskách.

Všetky priechody okrem tých na hranici s Ukrajinou prestanú fungovať. „V prvej fáze sa budú odstraňovať prekážky v plynulosti cestnej premávky na hraničných priechodoch - búdky a hraničné závory,“ povedala Vladimíra Hrebeňáková z komunikačného odboru ministerstva vnútra, ktoré má v pôsobnosti osem hraničných priechodov. Doterajšie budovy na hraniciach asi zmenia majiteľov. „Strategické útvary, ako sú napríklad pracoviská v Trstenej alebo Holíči, budú aj po vstupe do schengenského priestoru využívané pre potreby hraničnej a cudzineckej polície. Zvyšok sa odovzdá obciam alebo predá,“ dodala Hrebeňáková.

Ďalšie hraničné priechody má v kompetencii colné riaditeľstvo. Podľa hovorkyne CR SR Martiny Kerekovej, po vstupe SR do schengenského priestoru odstránia rýchlostné obmedzenia, závory, semafory a iné prekážky. „Vstup do schengenského priestoru sa týka voľného pohybu osôb, na vykonávanie colnej kontroly tovaru pri prekročení hranice to nemá vplyv,“ dodala Kereková.

TIETO PRIECHODY ZOSTANÚ:

- Vyšné Nemecké
- Ubľa
- Maťovské Vojkovce
- Čierna nad Tisou
- Veľké Slemence
- letiská - Bratislava, Košice, Poprad*
* do 1. 4. 2008

ČO SA ZMENÍ:

- Na hraniciach do EÚ
nebudú pasové kontroly.
- Viac policajtov v prihraničných oblastiach, ktorí budú náhodne kontrolovať autá i osoby.
- Voľný pohyb a pobyt v členských štátoch EÚ

NELEGÁLNI MIGRANTI:

Ochrana 90-kilometrovej hranice s Ukrajinou, ktorá sa stane východnou hranicou Európskej únie, bude prioritou. Môžeme sa stať atraktívnym cieľom pre ilegálnych migrantov. Slovensko v ochrane hranice urobilo významný pokrok. „Pred rokom prišla negatívna správa o pripravenosti SR na vstup do Schengenu, dnes patríme medzi najlepšie pripravené krajiny,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu