Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Eurokomisár potvrdil pripravenosť Slovenska na vstup do Schengenu

Franco Frattini (vľavo) spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
Franco Frattini (vľavo) spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. (Zdroj: SITA)

VYŚNÉ NEMECKÉ - Eurokomisár pre bezpečnosť Franco Frattini dnes potvrdil, že Slovensko je pripravené na vstup do schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

Frattini to povedal po prehliadke slovensko-ukrajinskej hranice. Minister vnútra Robert Kaliňák zároveň oznámil, že krajina už splnila podľa hodnotiacej správy Bruselu všetky technické kritériá pre zapojenie sa do Schengenu.

Vstup Slovenska spolu s osmičkou ďalších krajín EÚ do schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach sa očakával od 1. januára budúceho roku. Portugalské predsedníctvo Európskej únie chce však navrhnúť zrušenie kontrol na pozemných hraniciach medzi starými a väčšinou nových členských štátov EÚ už od 21. decembra.

Definitívne by mali rozhodnúť o rozšírení Schengenu ministri vnútra členských krajín EÚ začiatkom novembra. Frattini dnes vyjadril presvedčenie, že Slovensko vstúpi do Schengenu už pred Vianocami.

Kaliňák informoval, že Slovensko dostalo od únie už aj kladné hodnotenie v oblasti napojenia sa na schengenský informačný systém, v ktorom sú napríklad údaje o hľadaných ľuďoch či autách. Slovensko má prístup k informačnému systému od septembra. EÚ už skôr kladne ohodnotila zabezpečenie približne 98-kilometrovej východnej hranice, pripravenosť v oblasti ochrany osobných údajov a slovenských letísk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu