Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kaliňák: Slovenské letiská sú podľa EÚ pripravené na Schengen

Minister vnútra Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko splnilo ďalšiu podmienku na vstup do rozšíreného schengenského priestoru, ktorou je zabezpečenie letísk a vzdušných hraníc. Vyplýva to z hodnotiacej správy Bruselu. Novinárom to dnes povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

"Dnes môžme konštatovať, že Slovensko úspešne zvládlo tretí zo štyroch hlavných krokov na ceste do Schengenu," povedal minister.

Brusel už skôr pozitívne ohodnotil zabezpečenie pozemnej hranice s Ukrajinou, ktorá sa má stať vonkajšou hranicou Schengenu a pripravenosť krajiny v oblasti ochrany osobných údajov. V najbližších dňoch by mal Brusel podľa Kaliňáka ešte zhodnotiť napojenie Slovenska na schengenský informačný systém, v ktorom sú napríklad údaje o hľadaných ľuďoch či autách. Slovensko má prístup k informačnému systému od septembra.

Vstupom do Schengenu na prelome rokov 2007 a 2008 sa zrušia kontroly na vnútorných hraniciach medzi starými a novými členskými štátmi EÚ, ako aj medzi novými členskými štátmi. Cez letiská by mali môcť občania Schengenu prechádzať bez pasových kontrol od apríla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu