Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polovica Slovákov uvažuje o inej práci

Vybaviť zopár papierovačiek a telefonátov, obed, zase papierovačky a následne odchod domov! Aj vy beriete svoje zamestnanie ako nudný kolobeh, kde sa len veľmi zriedka niečo zaujímavé udeje? Podľa najnovších prieskumov sa ukazuje, že množstvo Slovákov si spája profesiu s rutinou. Možno aj práve z tohto dôvodu uvažuje takmer polovica z nás o zmene zamestnania. Nespokojnejší ako my sú v práci iba Rumuni a Taliani.

Až 47 % zamestnancov na Slovensku uviedlo, že premýšľa o zmene zamestnania. Pritom 9 % z nich to plánuje a 38 % sleduje ponuky práce. Z prieskumu však vyplynulo, že najmenej o novom džobe uvažujú manažéri. Môže to byť aj z toho dôvodu, že táto profesia je zaplatená veľmi slušne (cca 40 000 Sk za mesiac). Najmenej spokojní sú naopak zamestnanci v súkromných spoločnostiach s domácim kapitálom, z ktorých až 11 % uvažuje o odchode a aktívne hľadá prácu. Ponuky však sledujú aj pracovníci z firiem so zahraničnou účasťou.

Prečo chceme zmenu

Podľa Lucie Burianovej z profesie.sk patria medzi najčastejšie dôvody na zmenu práce malý plat, zlé vzťahy na pracovisku, potreba kariérneho rastu a nevyhovujúci systém riadenia. „Ak zamestnanec pracoval niekoľko rokov v jednej firme, je to už veľakrát stereotyp a často uvíta akúkoľvek zmenu,“ vysvetľuje.

Podľa Burianovej očakávame hlavne nové výzvy a podnety na svoju sebarealizáciu. „Sú však typy ľudí, ktorí často menia prácu, ich životopis obsahuje dlhý zoznam zamestnávateľov, a majú pocit, že tú správnu prácu ešte nenašli,“ objasňuje Burianová. Na dr uhej strane existujú zasa lojálni zamestnanci, ktorí pracujú roky pre jednu spoločnosť a necítia potrebu zmeniť zamestnanie. Ich rozhodnutie závisí aj od prístupu firmy a podmienok, ktoré im poskytujú.

PRÁCA JE PRÍJEMNÁ LEN PRE 18 %

S rutinou si spája prácu až 37 % zamestnaných, pričom najviac ich je v súkromných spoločnostiach so zahraničným kapitálom (každý druhý pracovník). Práca je príjemným pocitom len pre 18 % Slovákov a 13 % uviedlo, že ju spája s bezpečím a istotou.

AKO DAŤ VÝPOVEĎ

S t e nespokojný a chcete dať výpoveď? Okrem aktívneho vyhľadávania ponúk buďte úprimný aj z terajšiemu šéfovi. O tom, že uvažujete o zmene, by mal vedieť skôr ako vaši kolegovia. Je to profesionálnejšie, ako by sa to mal dozvedieť z iných „zaručených zdrojov“. Uveďte mu dôvody, prečo to chcete urobiť, a dohodnite si presný termín odchodu. Dôležité je aj správne načasovanie. V dobrej nálade bude reagovať určite príjemnejšie, ako keby ste mu to oznámili po náročnom a vyčerpávajúcom dni.

Najžiadanejšie pozície

1. Administratívna pracovníčka 17 500 Sk/mesačne
2. Asistentka 19 500 Sk/mesačne
3. Sekretárka 17 000 Sk/mesačne
4. Recepčná 15 000 Sk/mesačne
5. Telefonický operátor 17 800 Sk/mesačne
1. Administratívny pracovník 21 300 Sk/mesačne
2. Obchodný zástupca 25 500 Sk/mesačne
3. Vodič 20 500 Sk/mesačne
4. Obchodný manažér 40 100 Sk/mesačne
5. Kuriér 18 200 Sk/mesačne


Kto chce zmeniť prácu? Nie Ani nie Áno, často,
sledujem ponuky
Plánujem odchod
Manažér 14 % 50 % 30 % 6 %
Nemanažérske pozície 9 % 43 % 40 % 8 %
Vládne inštitúcie - miestna správa 14 % 43 % 36 % 7 %
Štátom kontrolované spoločnosti 8 % 53 % 32 % 7 %
Súkromné spoločnosti s domácim kapitálom 11 % 35 % 43 % 11 %
Súkromné spoločnosti so zahraničným kapitálom 7 % 43 % 45 % 5 %
Súkromné spoločnosti so zmiešaným kapitálom 5 % 58 % 31 % 6 %


Kto najviac uvažuje o zmene práce

Rumuni51 %
Taliani49 %
Slováci47 %
Španieli45 %
Francúzi44 %
Česi38 %
Belgičania36 %
Turci 33 %
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu