Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Peniaze od poisťovní by malo mať istých 34 nemocníc

BRATISLAVA - Peniaze od zdravotných poisťovní, ktoré preplácajú náklady na liečbu, by malo mať istých 34 nemocníc. Vyplýva to z návrhu vládneho nariadenia, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva.

Kritici ministerstva návrhu vyčítali, že nemocnice, ktoré sa dostali do zoznamu v nariadení, môžu stratiť motiváciu zlepšovať svoje služby. Na rozdiel od iných zdravotníckych zariadení totiž s nimi budú musieť poisťovne uzatvoriť zmluvy.

Ministerstvo navrhlo do nariadenia o minimálnej sieti nemocníc, ktoré by v stredu mal prerokovať kabinet premiéra Roberta Fica, len zariadenia v správe štátu. Ide napríklad o fakultné nemocnice, či špecializované ústavy, ako Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Na rozdiel od skorších návrhov sa doň dostali aj psychiatrické nemocnice.

Naopak medzi zariadeniami s istou podporou od zdravotných poisťovní nie sú žiadne nemocnice, ktoré spravujú samosprávy. Pôvodne v ňom boli napríklad nemocnice v Skalici, Prievidzi či Bardejove a ďalšie sa do zoznamu chceli dostať.

Od nariadenia, ktoré by malo platiť od novembra, sa očakáva, že otvorí možnosti na rušenie údajne prebytočných nemocničných lôžok a tým šetreniu peňazí.

Kritikom sa však nepáči, že ministerský zoznam časť nemocníc zvýhodní. Ministerstvo údajne malo určiť len počty potrebných lôžok a výber nemocníc mal podľa nich ostať v právomociach zdravotných poisťovní.

Zástupcovia poisťovní už skôr informovali, že uzatvoria zmluvy s toľkými nemocnicami, koľko budú ich poistenci potrebovať. Na konci roka 2005 pôsobilo na Slovensku podľa skorších informácií ministerstva zdravotníctva 140 nemocníc a liečební.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu