Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hľadajte prácu cez e-mail! Je to rýchlejšie!

Našli ste si dobrú ponuku na prácu a chcete na ňu reagovať e-mailom? Ešte predtým, ako odošlete svoj životopis či ďalšie potrebné údaje, mali by ste vedieť, aké nástrahy ukrýva elektronická komunikácia. Prvý dojem je totiž mimoriadne dôležitý nielen pri osobnom kontakte, ale aj pri získavaní zamestnania cez internet.

Podľa Lucie Burianovej z profesie.sk zamestnávatelia uprednostňujú kontakt cez internet. „Väčšinou tí, ktorí podávajú inzeráty cez internet, aj očakávajú, že ich uchádzači budú kontaktovať tiež cez toto médium. V prípade, že uprednostňujú iný spôsob zasielania životopisov, zväčša túto informáciu uvedú v pracovnej ponuke,“ vraví Burianová. Elektronická komunikácia má totiž množstvo výhod. Za najvýraznejšiu možno považovať šetrenie času, ale plusom je aj to, že na rozdiel od pošty je prakticky zdarma.

Ďalšie výhody

Okrem rýchlosti, s akou môžete na ponuku reagovať v priebehu niekoľkých minút, odosielateľ vie, kedy a kto na ňu odpovedal. K ďalším výhodám patrí aj to, že môžete napríklad priložiť naskenované vysvedčenie alebo diplom bez obáv, že prídete o originál. Ten, kto cez internet hľadá prácu a životopisy posiela e- -mailom, má najväčšiu výhodu v tom, že môže na ponuku okamžite reagovať. „Výborné je aj to, že máte prehľad, kam ste akú ponuku poslali a čo ste v nej uviedli,“ vysvetľuje Burianová.

Pozor na chyby

Vyhnite sa familiárnym prejavom pri oslovení. Ak nepoznáte meno konkrétneho človeka, nespravíte chybu, pokiaľ napíšte: Vážená pani či Vážený pán. Na začiatku e-mailu sa vyvarujte pozdravu typu: Zdravím Vás! a podobne. Mimoriadny pozor si dajte aj na pravopisné chyby. Pokiaľ spoločnosť chce, aby ste poslali životopis alebo motivačný list radšej poštou ako elektronicky, rešpektujte to. „Uchádzači o prácu robia najčastejšie chyby v tom, že si v životopise a motivačnom liste neskontrolujú údaje. Veľakrát posielajú životopisy s neaktuálnymi dátami, chybami v osobných údajoch a kontaktoch. Potom môžu márne čakať na to, že sa im potenciálny zamestnávateľ ozve. Na toto si treba dať zvlášť pozor,“ vysvetľuje Burianová.

Čo napísať do e-mailu

ODOSIELATEĽ

E-mailová adresa
Máte vtipnú adresu, ako napríklad zlatovlaska@gmail. com? V pracovných inzerátoch zabudnite na humor! Pokiaľ máte takúto e-mailovú schránku, vytvorte si novú. Mala by obsahovať vaše celé meno a priezvisko, napríklad jozef.mrkvicka@post.sk.

KOMU

Adresa príjemcu
Sem jednoducho opíšete e-mailovú adresu, ktorá je uvedená v inzeráte. Dajte si pozor na presné zadanie kontaktu, pretože inak na váš pracovný inzerát nikto neodpovie.

KÓPIA

Sem nič neuvádzajte, pretože ak by ste napísali adresy viacerých firiem, ktorých ponuky vás zaujali, bolo by to neprofesionálne. Spoločnosti by okamžite zistili, že máte záujem pracovať aj inde, čo by znížilo vašu dôveryhodnosť.

PREDMET

V predmete správy buďte stručný a jasný. Príliš dlhé vety v zadaní e-mailu nikto nečíta. Neurobíte chybu, ak napíšete: Žiadosť o prijatie do zamestnania.

PRÍLOHA

Životopis
Môžete ho napísať priamo do predmetu e-mailu, no obvyklejšie je poslať ho ako prílohu. Životopis odosielajte v programe Word, pretože ak ho pripojíte v inom formáte, môže sa stať, že ho potenciálny zamestnávateľ neotvorí.

Fotografia
Pokiaľ to zamestnávateľ vyslovene nevyžaduje, fotografiu radšej neprikladajte. Na jednej strane vám fotografia, na ktorej pôsobíte seriózne, môže pridať, na druhej strane môžete byť niekomu hneď nesympatický. Ak však fotku chcú, posielajte ju vo veľkosti pasu.

OBSAH E-MAILU SPRIEVODNÝ LIST

Je rovnako dôležitý ako váš životopis. Uveďte v ňom, na akú pracovnú ponuku odpovedáte, kde ste sa o nej dozvedeli a prečo o ňu máte záujem. Nakoniec pripojte svoj kontakt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu