Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Benefity v zamestnaní: Najrozšírenejšie je vzdelávanie!

Firmy zabezpečujú zamestnancom jazykové kurzy.
Firmy zabezpečujú zamestnancom jazykové kurzy.

Hľadáte si zamestnanie a zaujímajú vás aj výhody, ktoré môžete mať v práci? Podľa najnovšieho prieskumu firmy zamestnancom poskytujú hlavne vzdelávanie či nápoje na pracovisku. Ľudia však očakávajú najmä pružný pracovný čas, služobné auto, mobilný telefón či notebook.

Z ankety jednoznačne vyplýva, že zamestnanci okrem platu žiadajú aj ďalšie zamestnanecké výhody. Všetci sa totiž pri výbere svojej profesie rozhodujú nielen podľa výšky ponúkaného zárobku, ale aj podľa poskytovaných benefitov. Tie sú skutočne rôznorodé - od flexibilného pracovného času po firemné víkendové akcie či vyplácanie športových aktivít.

Čo je najatraktívnejšie

Vzdelávanie zamestnancov je to najčastejšie, čo firmy ponúkajú. Väčšinou ide o rôzne jazykové alebo odborné kurzy. Spolu s poskytovaním nápojov na pracovisku patria medzi najrozšírenejšie bene- fity na Slovensku. Veľmi atraktívne sú však také benefity ako nadštandardná zdravotná starostlivosť či príspevok na zdravotné poistenie. Tie však na Slovensku ponúka zatiaľ len malé percento firiem. Prieskum tiež ukázal, že benefity v najväčšej miere poskytujú veľké a zahraničné spoločnosti v Bratislavskom kraji.

Väčšia firma, viac výhod

Pri benefitoch podľa veľkosti spoločnosti platí priama úmera: čím väčšia spoločnosť, tým viac poskytovaných benefitov. V malých firmách vedú pitný režim a flexibilný pracovný čas. Veľké firmy zase preferujú vzdelávanie zamestnancov či príspevky na dôchodkové sporenie. Zamestnanci týchto spoločností sa môžu tešiť aj dovolenke navyše alebo atraktívnemu benefitu, akým je nadštandardná zdravotná starostlivosť.

Najrozšírenejšie benefity na Slovensku

Názov Podiel
Vzdelávanie zamestnancov33,4 %
Nápoje na pracovisku zadarmo 33,2 %
Flexibilný pracovný čas 29,2 %
Príspevok spoločnosti na dôchodkové sporenie 25,8 %
Mobilný telefón na súkromné účely 23,7 %
Notebook na súkromné účely 13,9 %
Dovolenka navyše 12,9 %
Firemné víkendové akcie 12,2 %
Služobné auto na súkromné účely 10,6 %
Nadštandardná zdravotná starostlivosť 5,9 %
Príspevok na zdravotné pripoistenie 4,6 %

NAJVIAC VÝHOD MAJÚ BRATISLAVČANIA

Naopak, najmenej výhod majú zamestnanci v Prešovskom kraji. Na druhom mieste najštedrejších spoločností sa umiestnili firmy z Košického a Žilinského kraja. Pri porovnaní súkromných a štátnych spoločností je rozdiel nielen v objeme, ale aj v zložení benefitov. V štátnych podnikoch sa najviac tešia príspevkom na dôchodkové zabezpečenie a vzdelávaniu. Objem poskytovaných výhod je v prospech súkromných spoločností, kde je ich o tretinu viac - vedú nápoje na pracovisku zadarmo, vzdelávanie, flexibilný pracovný čas, ale aj firemné víkendové akcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu