Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko v auguste po prvý raz splnilo inflačné kritérium

BRATISLAVA - Slovensko v auguste po prvý raz splnilo inflačné kritérium, ktoré je jednou z podmienok na zavedenie eura. Priemer inflácie podľa metodiky EÚ v krajine za posledný rok dosiahol 2,4 percenta, čo je o 0,1 percentuálneho bodu menej ako požadovaná hodnota. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Eurostat. Euro chce Slovensko zaviesť od roku 2009.

Rovnakým tempom ceny vzrástli aj v júli. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas samotného augusta sa ceny rovnako ako v júli medzimesačne znížili o 0,1 percenta.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie jednotlivých krajín EÚ, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria na vstup do eurozóny. Slovensko chce prevziať euro od januára 2009.

Krajina s júlovými údajmi tesne nesplnila inflačné kritérium, podľa ekonómov sa jej to malo po prvý raz podariť v ôsmom mesiaci. Augustové údaje o harmonizovanej inflácii za ďalšie štáty únie by mal zverejniť Eurostat dnes dopoludnia.

V auguste sa medziročne najviac, o 4,8 percenta, zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku, zatiaľ čo v júli stúpli o 6,1 percenta. O 3,9 percenta vzrástli ceny za vzdelávanie. Klesli naopak ceny v doprave, zdravotníctve, v odvetví pošty a telekomunikácie ako aj za nábytok a vybavenie domácností.

Podľa údajov zostavených v národnej metodike, ktoré úrad zverejnil skôr tento týždeň, sa ceny v auguste zvýšili medziročne rovnako ako v júli o 2,3 percenta. Medzimesačne v ôsmom mesiaci stúpli o 0,1 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu