Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nový Zákonník práce: Čo všetko sa ešte zmení?

Znovu zavedená dohoda o pracovnej činnosti, práca nadčas len 150 hodín ročne, platené voľno na vlastnú svadbu - aj toto sú novinky v Zákonníku práce, ktoré platia od 1. septembra.

O možnosti telepráce, zákaze reťazenia zmlúv a vymedzení pojmu závislá práca Nový Čas informoval už minulý týždeň. Aké ďalšie zmeny by sa vás však v zamestnaní mohli ešte dotknúť?

1. Odstupné aj výpovedná lehota

Úplnou novinkou je odškodnenie za výpoveď pre úraz. Znamená to, že keď zamestnávateľ s vami skončí pracovný pomer pre pracovný úraz alebo chorobu z povolania či ohrozenie touto chorobou, môžete vo výpovednej lehote pracovať a zároveň máte nárok aj na odstupné. Jeho výška má dosahovať najmenej desaťnásobok priemerného mesačného platu.

2. Výpoveď bez udania dôvodu

Ak pracujete menej ako 15 hodín týždenne, bude môcť ukončiť pracovný pomer z akéhokoľvek dôvodu alebo bez jeho udania. Výpovedná lehota potrvá tridsať dní, čo predstavuje o pätnásť dní viac, ako to bolo doteraz.

3. Stravovanie

Nárok na jedlo budú mať aj tí, ktorí pôjdu na pracovnú cestu, ale len vtedy, ak v ten deň odrobili na pracovisku vyše 4 hod. Hodnota gastrolístka musí byť najmenej 75 % stravného poskytovaného pri ceste, ktorá trvá 5 až 12 hod. Ide teda o sumu 67 Sk, pričom príspevok firmy je 55 %.

4. Zvýšená ochrana osobných údajov

Váš zamestnávateľ o vás môže zhromažďovať iba tie údaje, ktoré súvisia s vašou kvalifikáciou, prácou a skúsenosťami. Nesmie vás bez vášho súhlasu sledovať ani kontrolovať súkromné listy. Rozdiel medzi súkromným a pracovným listom je taký, že adresátom pracovného listu je zamestnávateľ a súkromného vy.

5. Úprava pracovného času

Pracovný čas môže byť viac ako 48 hodín týždenne v priemere za obdobie najviac štyroch po sebe nasledujúcich mesiacoch. Platí to však len pre zdravotníckych zamestnancov a len vtedy, ak tí s takýmto rozsahom pracovného času súhlasia. Rozsah týždenného pracovného času v tomto prípade nesmie prekročiť 56 hodín v priemere.

6. Práca nadčas

Za kalendárny rok vám môže zamestnávateľ nariadiť prácu nadčas najviac v rozsahu 150 hodín. Z vážnych dôvodov to môže byť ďalších 250 hodín, ak sa na tom so zamestnávateľom dohodnete. Ak máte rizikovú prácu, mali by ste dostať za nadčas aj mzdové zvýhodnenie najmenej 35 % z priemerného zárobku. Doteraz to bolo len 25 % z priemernej mzdy.

7. Dohoda o pracovnej činnosti a vykonaní práce

Počet hodín pri dohode o vykonaní práce sa zvyšuje právny inštitút - dohoda o pracovnej činnosti, na základe ktorej môžete vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.

8. Pracovné voľno

Ak sa ženíte alebo vydávate, dostanete jeden deň plateného voľna. V prípade, že ste na svadbe dieťaťa či rodiča, máte nárok na neplatené voľno. Zamestnávateľ je ďalej povinný ospravedlniť vás v práci z dôvodu štrajku, no s výplatou za tento deň nepočítajte. Zamestnávateľ náhradu mzdy neposkytne.

Ďalšie novinky

Ak skončíte pracovný pomer, firma vám musí za odpracované dni vyplatiť mzdu najneskôr v najbližšom výplatnom termíne. V prípade, že ste boli právoplatne odsúdení za úmyselný trestný čin, alebo ste porušili pracovnú disciplínu, môže vás zamestnávateľ prepustiť do 2 mesiacov (doteraz to bolo do 1 mesiaca).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu