Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štát vraj musí vrátiť Enelu 2,5 miliardy

BRATISLAVA - Štát údajne bude musieť vrátiť talianskemu Enelu zhruba 2,5 miliardy korún.

Audítorská firma Deloitte & Touche totiž podľa informácií dnešného denníka Pravda zistila, že 66 percent akcií Slovenských elektrární (SE), ktoré bývalá vláda vlani predala Enelu, malo nižšiu hodnotu ako zaplatených 31,4 miliardy korún.

Štát sa bude môcť k výsledku auditu vyjadriť, talianska spoločnosť však má podľa privatizačných zmlúv nárok na vrátanie rozdielu v cene. Je pravdepodobné, že štát nebude s výsledkom auditu súhlasiť.

Spôsob úpravy ceny za SE dohodol s Enelom ešte na začiatku roku 2005 vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko. Vychádzalo sa z porovnania stavu majetku firmy ku koncu roka 2003, keď spoločnosť pripravovala ponuku, a apríla 2006, keď podnik prebrala.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo spôsobilo pokles hodnoty SE. Zdroj blízky jednej zo štátnych inštitúcií, ktorá má audit k dispozícii, tvrdil, že dôvodom môže byť skutočnosť, že SE v minulosti podhodnocovali budúce náklady na vyraďovanie elektrární. Ruskov nástupca v kresle ministra hospodárstva Jirko Malchárek potvrdil, že SE v účtovníctve netvorili dostatočné rezervy spojené s likvidáciou jadrových elektrární. Princípy úpravy privatizačnej ceny sa podľa Malchárka už počas jeho pôsobenia upravovať nedali.

Podľa analytikov sa mimoriadny výdavok nezapočíta do plnenia kritérií na príchod eura. "Zo štátnych aktív sa zrejme minie časť peňazí, ktoré sú odložené na dôchodkovú reformu," povedal analytik MESA 10 Ján Marušinec.

Privatizačná cena sa môže znížiť o ďalších 3,3 miliardy korún. Túto sumu si totiž štát musí odpočítať na urovnanie starého sporu štátnych podnikov o výstavbu Vodného diela Gabčíkovo. Peniaze aj v tomto prípade dostane Enel, tentoraz cez elektrárne. Konečná cena za predaj väčšinového balíka elektrární tak dosiahne asi 25,6 miliardy korún. Denník pripomenul, že už pôvodnú cenu šéf Smeru-SD a premiér Robert Fico kritizoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu