Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

SE chcú investovať do jadrovej energetiky asi 70 miliárd Sk

BRATISLAVA - Dominantný výrobca elektriny na Slovensku, spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), chce v najbližších rokoch investovať do rozvoja jadrovej energetiky v krajine zhruba 70 miliárd korún.

Novinárom to dnes povedal generálny riaditeľ SE Paolo Ruzzini. Najväčší balík peňazí je určený na dostavbu tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach. Väčšinový podiel v elektrárňach kontroluje od minulého roka talianska spoločnosť Enel.

"Investície Enelu do jadra na Slovensku sú hybnou silou rozvoja jadrovej energetiky v strednej a východnej Európe," poznamenal Ruzzini. Dostavba Mochoviec je pre nás prioritou, dodal.

Tretí a štvrtý blok v Mochovciach by mal byť dokončený v roku 2012. Enel definitívne potvrdil dostavbu Mochoviec, ktorá podľa predbežných odhadov vyjde zhruba na 60 miliárd korún, vo februári.

Okrem projektu dostavby Mochoviec pôjdu peniaze, ktoré chcú Taliani vložiť do jadrovej energetiky v krajine, na modernizáciu atómovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach a zvýšenie výkonu dvoch prevádzkovaných blokov v Mochovciach. Do roku 2013 plánuje talianska spoločnosť na Slovensku preinvestovať okolo 110 miliárd korún.

Mochovské bloky, ktorých stavba bola prerušená pred 15 rokmi, by mali pomôcť krajine nahradiť výpadok vo výrobe elektriny. Ten vznikne po vyradení viacerých elektrární z prevádzky v najbližších rokoch. Slovensko odstavilo na konci minulého roka po dohode s Európskou úniou (EÚ) prvý blok bohunickej jadrovej elektrárne V1, čím prišlo zhruba o desať percent domácej produkcie elektriny. Druhý blok V1 musí krajina uzavrieť do konca roka 2008.

Slovenská vláda zvažuje tiež výstavbu ďalších elektrární, pričom uprednostňuje práve výstavbu nových jadrových blokov. V súčasnosti pochádzajú zhruba dve tretiny vyrobenej elektriny na Slovensku z jadrových elektrární, zvyšok vyprodukujú najmä tepelné a vodné elektrárne.

Jadrové elektrárne sú na Slovensku už 50 rokov. V roku 1957 bol v bývalom Československu založený národný podnik Jadrová elektráreň Bohunice. Prvá elektráreň A1 sa v Bohuniciach začala stavať o rok neskôr, do prevádzky bola uvedená v roku 1972. Jej prevádzku však po havárii ukončili po piatich rokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu