Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obchody na bratislavskej burze za polrok klesli o pätinu

BRATISLAVA - Objem obchodov na bratislavskej burze cenných papierov (BCPB) v prvom polroku klesol medziročne o takmer pätinu na 256,12 miliardy korún. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes ČTK poskytla burza.

Z celkového objemu obchodov sa tradične najviac, až 253,17 miliardy Sk, uzavrelo priamymi transakciami. Obchody na parkete burzy dosiahli 2,95 miliardy korún.

Na burze sa do júna zrealizovalo 4741 obchodov, zatiaľ čo za celý minulý rok to bolo 24.552. Trhová kapitalizácia akcií sa ku koncu šiesteho mesiaca znížila medziročne o 2,2 miliardy korún na 150,89 miliardy Sk, pri dlhopisoch naopak stúpla asi o osem percent na 444,58 miliardy korún.

Bratislavská burza patrí dlhodobo medzi najslabšie v strednej Európe. Dôvodom je nedostatok zaujímavých titulov, ktoré by pritiahli viac investorov. Zatiaľ najväčší objem obchodov zaznamenala BCPB v roku 2003, keď dosiahol 1096,8 miliardy Sk.

Štát kontroluje zhruba tri štvrtiny akcií, zvyšok si delia viaceré finančné inštitúcie. Po vlaňajšom začlenení centrálneho depozitára pod burzu chcela jej privatizáciu rozbehnúť bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Pre predčasné voľby sa však prípravy zastavili. Súčasný kabinet Roberta Fica podľa skorších informácií predaj nechystá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu