Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Príspevok na dieťa stúpne na 4560 korún

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila zvýšenie ďalších sociálnych dávok. Od septembra dostanú rodičia pri narodení dieťaťa o sto korún viac. O niekoľko desiatok korún si raz za rok polepšia napríklad aj rodičia trojčiat. Vláda zároveň odobrila zvýšenie príspevku na pohreb.

Jednorazová podpora od štátu pri narodení dieťaťa stúpne podľa vládneho nariadenia na 4560 korún. Ročne si podľa ministerstva práce na ňu uplatní nárok takmer 52.000 rodičov.

Rodičia, ktorým sa súčasne narodili tri alebo viac detí, prípadne sa im v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá či viac detí súčasne, štát raz ročne vyplatí na jedno dieťa viac o 50 až 70 korún. V prípade dieťaťa do šiestich rokov porastie príspevok na 2470 korún z terajších 2420 korún, na staršie dieťa do 15 rokov dostanú rodičia 3050 korún namiesto súčasných 2980 Sk, na 15-ročné 3240 Sk namiesto terajších 3170 Sk.

Obidva príspevky sa zvýšia o predpokladanú priemernú mieru inflácie - 2,2 percenta. Ich zvýšenie si vyžiada do konca roka výdavky zhruba 1,4 milióna korún. V budúcom roku by celkové náklady mali dosiahnuť takmer 262 miliónov korún. Príspevok na pohreb, ktorý sa posledné dva roky neupravoval, sa zvýši o 100 korún na 2400 Sk.

Od januára tohto roku dostávajú rodiča na prvé dieťa aj jednorazový príplatok 11.000 Sk. Premiér Robert Fico už skôr ohlásil zámer zvýšiť túto podporu, konkrétny návrh zatiaľ ministerstvo práce nepripravilo.

Od septembra by sa mal zvýšiť aj prídavok na dieťa všetkým rodičom, a to o desať korún na 550 Sk mesačne. Materiál ministerstva práce sa však ešte na rokovanie vlády nedostal.

Kabinet už skôr v auguste súhlasil s tým, aby novú mesačnú 300-korunovú dávku dostávali od nového roku dôchodcovia, ktorí majú nezaopatrené deti. Od septembra budú okrem toho dostávať o niečo viac peňazí ľudia v hmotnej núdzi, na nárast príspevkov o desiatky korún sa môžu tešiť aj poberatelia príspevkov na bývanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu