Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Župani sa sťažujú na problémy s čerpaním eurofondov

BRATISLAVA - Čerpanie peňazí z fondov Európskej únie (EÚ) na rozvoj slovenských regiónov sa môže v najbližších rokoch výrazne skomplikovať a predražiť.

Upozornili na to dnes župani samosprávnych krajov (VÚC), ktorí opäť kritizovali neochotu ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja spolupracovať s nimi pri rozdeľovaní časti peňazí z eurofondov. Šéfovia krajských samospráv chcú ešte v auguste hovoriť o probléme s premiérom Robertom Ficom.

"Nie je prijateľné, aby sme na takúto hru pristúpili," reagoval dnes pred novinármi predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Vladimír Bajan na postup ministerstva výstavby. V Európe samosprávy bežne spolurozhodujú o použití eurofondov, na Slovensku sa tento princíp podsúva ako škodlivý, dodal.

Na Slovensko má v najbližších rokoch pritiecť z fondov EÚ vyše 11 miliárd eur (viac ako 365 miliárd Sk). Župani, ktorí sú väčšinou nominanti najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, majú záujem spolurozhodovať najviac o 12 percentách z tejto sumy. Vo zvyšných krajinách Vyšehradskej štvorky samospráva podľa nich má dosah až na pätinu z pridelených eurofondov.

Podľa županov Slovensko mešká s prípravou a definitívnym schválením Národného strategického referenčného rámca; ten určuje základné rozdelenie peňazí z eurofondov. Ministerstvo výstavby, ktoré zodpovedá za problematiku eurofondov, zaslalo dokument do Bruselu na pripomienkovanie koncom júna. Úrad predpokladá, že do konca augusta ho únia schváli. "Bude to až koncom októbra alebo v novembri," odhadol naopak šéf prešovského VÚC Peter Chudík. Prvé výzvy na predkladanie projektov podľa neho budú vypísané najskôr v marci budúceho roka.

Predsedovia VÚC tiež opätovne napadli postup ministra výstavby Mariana Janušeka (nominant SNS), ktorý s nimi nechce spolupracovať pri rozhodovaní o čerpaní eurofondov určených pre rozvoj regiónov. "Na ministerstvách, kde sú nominanti iných strán, nemáme takéto problémy," tvrdil Bajan. Postup ministerstva má jednoznačne politický rozmer, doplnil.

Ministerstvo výstavby už skôr županom odkázalo, že nemajú na čerpanie eurofondov dostatok pripravených odborníkov. "Odmietame spochybňovanie našej pripravenosti," bránil sa predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. Župani tiež odmietli tvrdenie ministerstva, že samosprávy na Slovensku sú primalé na to, aby mohli rozhodovať o peniazoch z EÚ.

Ak sa postoj ministerstva k samosprávnym krajom nezmení, chcú župani informovať v septembri jednotlivé krajské zastupiteľstvá. Tie podľa nich môžu rozhodnúť o tom, že samosprávne kraje sa ďalej nebudú vôbec podieľať na akýchkoľvek prácach ohľadne eurofondov. "Nemôžeme niesť zodpovednosť za to, o čom nemáme príležitosť rozhodnúť," uzavrel Bajan.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu