Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hľadáte prácu? Nenaleťte podvodníkom!

Ak vás stále láka práca v zahraničí a chcete si ju vybrať prostredníctvom personálnej agentúry, buďte nanajvýš opatrný! Môže sa vám totiž stať, že noako dobre vyzerajúci džob sa stane nesplneným snom a nepríjemnou skúsenosťou.

Preto si ešte pred odchodom agentúru preverte a nič unáhlene nepodpisujte. Nový Čas vám poradí, na čo by ste si mali dávať pozor.

Nepríjemnostiam v zahraničí sa môžete vyhnúť tým, že si v prvom rade overíte základné informácie a referencie o agentúre. Pavel Uhrinčať z agentúry HRman odporúča, aby ste si personálnu agentúru overili na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVaR). „Pozrite sa, či je na zozname poskytovateľov takýchto služieb. Stránka je verejne dostupná a nič za to nedáte,“ radí Uhrinčať.

Zamerajte sa aj na to, či má vydanú licenciu na sprostredkovanie práce, aký typ profesie ponúka a za akých podmienok. „Nájdite si informácie aj o budúcom zamestnávateľovi v zahraničí a v dohode si dôkladne prečítajte podmienky o sprostredkovaní zamestnania pred jej podpísaním,“ radí Lucia Burianová z profesie.sk.

Oklamali vás? Bráňte sa!


V prípade, že prišlo k podvodu, v zahraničí môžete príslušný konzulárny úrad požiadať o právnu pomoc. Po návrate domov sa obráťte na národný inšpektorát práce alebo na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. „Nahláste to aj polícii. Odporúčam povedať to čo najväčšiemu počtu známych, aby sa ani oni nestali obeťou podobného podvodníka,“ dodáva Pavel Uhrinčať.

OVERENÉ PONUKY?


„Všetky inzerujúce spoločnosti na internetových stránkach ponúkajúce prácu by mali byť overované podľa presných kritérií v Obchodnom a Živnostenskom registri SR, prípadne v iných dostupných registroch,“ vysvetľuje Lucia Burianová. Zahraničné spoločnosti zase podľa zahraničných obchodných registrov. „Od spoločnosti, ktorá sa zameriava na sprostredkovanie práce, musia mať povolenie od ÚPSVaR,“ dodáva Burianová.

TOTO MÁ BYŤ V ZMLUVE


  • Názov a adresa zahraničného zamestnávateľa.

  • Časový rozsah práce.

  • Druh práce, ktorú budete vykonávať.

  • Mzda alebo plat a ďalšie pracovné podmienky.

  • Spôsob a podmienky zdravotného a sociálneho poistenia.

  • Rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za nedodržania podmienok.

  • Dohoda výšky úhrady za sprostredkovanie zamestnania za úhradu.
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu