Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NBS podľa očakávania nezmenila úrokové sadzby

BRATISLAVA - Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) dnes nezmenila kľúčové úrokové sadzby.

Hlavnú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách, tak NBS drží už tretí mesiac po sebe na 4,25 percenta. Analytici zmenu sadzieb nepredpokladali.

"Menová politika by sa aj naďalej mala správať opatrne," povedal člen bankovej rady NBS Peter Ševčovic. Dodal, že menovú politiku nepriamo sprísnilo posilnenie koruny, naopak úrokové sadzby sú na mierne uvoľnenej úrovni.

Upozornil, že spevnenie koruny podobne ako v poslednom vlaňajšom štvrťroku a prvom kvartáli tohto roka by nebolo pozitívne pre ekonomický vývoj. Koruna sa v marci po zmene centrálnej parity v systéme výmenných kurzov ERM-II posilnila na nové maximum 32,71 SKK/EUR. Dnes dopoludnia sa obchodovala okolo 33,40 SKK/EUR.

Na dnešnom rokovaní NBS žiaden z členov bankovej rady nepodal návrh na zmenu nastavenia menovej politiky, dodal viceguvernér NBS Martin Barto. Slovenská centrálna banka tento rok znížila hlavnú sadzbu v marci a apríli zhodne o štvrť percentuálneho bodu.

Analytici zopakovali, že nastavenie menovej politiky na Slovensku by malo kopírovať úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) pre snahy krajiny prevziať euro od roku 2009. "Keďže zvýšenie sadzieb ECB, ktoré sa očakáva v najbližších mesiacoch, by malo posunúť základnú sadzbu ECB na 4,25 percenta, zo strany NBS nie sú pre harmonizáciu potrebné žiadne ďalšie kroky," poznamenal analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Pripomenul, že medziročné tempo inflácie podľa metodiky Európskej únie v júni síce zostalo na rekordne nízkej úrovni 1,5 percenta, ale pretrvávajú inflačné riziká v roku 2008.

Podľa analytičky ING Bank Lucie Štekláčovej vyjadrenia NBS naznačujú, že ďalší pohyb úrokových sadzieb bude smerom nahor. Stať by sa tak mohlo v prvom štvrťroku budúceho roka, spoločne s predpokladaným zvýšením hlavnej sadzby ECB na 4,5 percenta, odhadla.

Z okolitých novších členských krajín EÚ naposledy zmenila nastavenie menovej politiky Česká národná banka, keď minulý týždeň zdvihla hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na tri percentá.

Pre jednodňové sterilizačné obchody tak po dnešnom rozhodnutí NBS naďalej platí úroková sadzba 2,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba zostala na 5,75 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu