Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf vás môže stiahnuť z dovolenky!

Stiahli vás priamo z dovolenky do práce? Žiadajte náhradu výdavkov.
Stiahli vás priamo z dovolenky do práce? Žiadajte náhradu výdavkov. (Zdroj: Profimedia)

Slnečná pláž exotickej krajiny, osviežujúce drinky, príjemná atmosféra - v tom zazvoní telefón. Volá šéf a chce, aby ste sa vrátili do práce. Viete, za akých okolností vás môže stiahnuť z dovolenky, presunúť jej termín alebo ju zrušiť? Nový Čas vám poradí, na čo máte nárok.

Základná výmera dovolenky je 4 týždne. O týždeň viac dovolenky majú tí, ktorí majú odpracovaných 15 rokov, a tiež zamestnanci, ktorí pracujú pod zemou pri ťažbe nerastov. Ešte lepšie sú na tom učitelia, pretože tí majú až 8 týždňov voľna v kalendárnom roku.

Zrušenie a zmena termínu


Podľa Pavla Uhrinčaťa, riaditeľa personálnej agentúry HRman, zákon presne neurčuje dôvody, kedy môže byť dovolenka zamestnanca zrušená. „V praxi je to najmä pri neočakávaných udalostiach – mimoriadny nárast množstva práce pre klientov, neočakávaný výpadok iného zamestnanca pre chorobu, prípadne iná nepredvídaná udalosť,“ vysvetľuje Uhrinčať. Prevádzkové dôvody alebo živelná udalosť v práci dávajú zamestnávateľovi právo aj na zmenu termínu jej čerpania. „Pokiaľ však váš nadriadený trvá na tom, aby ste sa vrátili predčasne, je povinný nahradiť náklady, ktoré vám vznikli. Musíte ich však preukázať. Platí to aj v prípade, ak ste museli zaplatiť napríklad storno poplatok v cestovnej kancelárii,“ vysvetľuje Lucia Burianová z profesie.sk.

Ako sa brániť

Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný nahradiť škody, ktoré vám vznikli kvôli zmene termínu dovolenky, alebo vás z nej odvolal. Preukážte mu všetky výdavky, ktoré vám vznikli v súvislosti s jej zrušením, s tým, že ich žiadate zaplatiť. V prípade problému sa obráťte na inšpektorát práce.

Môžu vám voľno prikázať?

S hromadnou dovolenkou sa môžete stretnúť najmä vo výrobných spoločnostiach, ako sú napríklad automobilky, ktoré určia rozsah a čas dovolenky pre všetkých zamestnancov. Nesmie byť dlhšia ako 2 týždne a 4 týždne v umeleckých súboroch z povolania. Zvyšok dovolenky si čerpáte, ako uznáte za vhodné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu