Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Počet cestujúcich v železničnej doprave klesá

BRATISLAVA - Štátom ovládaný osobný železničný prepravca, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), sa po prvý raz od svojho vzniku vymanila zo straty, keď v prvom polroku dosiahol zisk 47,6 milióna korún.

Spoločnosť pôvodne predpokladala, že prvých šesť mesiacov ukončí so stratou 5,7 milióna Sk. Podnik sa však musí vyrovnať s poklesom počtu cestujúcich a nedostatkom peňazí na obnovu zastaraného vozového parku.

"Dosiahnuté výsledky ovplyvnilo nižšie čerpanie plánovaných nákladov a zisk z finančných operácií," povedal dnes novinárom generálny riaditeľ ZSSK Milan Chúpek. Na hospodárenie podniku nepriaznivo pôsobili náklady na elektrickú energiu, dodal. Spoločnosť ZSSK vznikla v roku 2005 rozdelením osobnej a nákladnej železničnej prepravy.

Za prvý polrok ZSSK prepravili 22,84 milióna cestujúcich, čo je oproti plánu o 1,33 milióna menej. Ešte za celý rok 2005 služby spoločnosti využilo takmer 50 miliónov pasažierov. "Cestujúcich neustále klesá," priznal Chúpek. Pasažierov berie železnici podľa neho okrem iného meškanie vlakov pre rekonštrukciu a modernizáciu viacerých úsekov a často nedostatočná kvalita vozového parku.

ZSSK v súčasnosti využíva takmer 1300 vozňov, z ktorých až polovica je podľa Chúpeka zastaraných. Klimatizácia môže spríjemniť cestovanie v každom piatom vozni. "Sťažností cestujúcich na kvalitu vozového parku pribúda, asi 90 percent je oprávnených," tvrdil Chúpek. Spoločnosť sa síce snaží vozne postupne obnovovať, bez zvýšenia objemu peňazí od štátu sa však podľa neho v najbližších rokoch výraznejšie dopredu nepohne.

V prvom polroku sa viac darilo aj zvyšným dvom železničným spoločnostiam. Nákladný prepravca ZSSK Cargo Slovakia si do júna zaknihoval stratu 37 miliónov Sk oproti plánovaným 300 miliónom korún. Podnik za polrok prepravil 24,4 milióna ton tovaru, čo bolo oproti rovnakému obdobiu vlani o 600.000 ton viac.

Správca železničnej infraštruktúry, Železnice SR (ŽSR), uzavrel prvý polrok so ziskom 242,2 milióna Sk, čo bolo o vyše 40 miliónov korún menej ako pred rokom. ŽSR však predpokladali, že do júna budú hospodáriť so stratou takmer 250 miliónov Sk. Vo výsledkoch nie je započítané prevzatie starých dlhov ŽSR na štát, ktoré zvýšili výnosy spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu