Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zamestnaných je stále viac starších Slovákov

BRATISLAVA - Na Slovensku je stále viac starších ľudí vo veku 55 až 64 rokov, ktorí majú zamestnanie. Vyplýva to zo záverov Národného programu ochrany starších ľudí, ktoré vypracovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V roku 2005 medziročne stúpla miera zamestnanosti starších o štyri percentá, dosiahla úroveň 30,3 %. Vlani už bolo na Slovensku zamestnaných 33,2 % starších ľudí. Podľa správy bude táto tendencia rastu naďalej pokračovať najmä v skupine žien, a to v súvislosti s postupným predlžovaním veku odchodu do dôchodku. Následkom pozitívneho vývoja miera nezamestnanosti starších v roku 2005 medziročne klesla o 2,1 % na úroveň 13,3 %, v roku 2006 už predstavovala len 9,8 %.

Európska únia (EÚ) v posledných rokoch bojuje so starnutím populácie, viacero jej aktivít preto smeruje k zvýšeniu participácie starších ľudí na trhu práce. Do roku 2010 by chcela dosiahnuť, aby pracovalo 50 % občanov žijúcich v EÚ. Napriek naoko pozitívnym štatistikám je u nás zamestnanosť starších občanov v porovnaní s európskym priemerom stále nízka. Slovensko má po Malte dokonca druhú najväčšiu nezamestnanosť starších.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu