Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament schválil Ostrožlíka za viceguvernéra centrálnej banky

NBS
NBS

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil za viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) doterajšieho člena Bankovej rady NBS Viliama Ostrožlíka. Ak nomináciu odobrí aj prezident, Ostrožlík obsadí kreslo viceguvernéra, ktoré je voľné od vlaňajšieho marca.

Ostrožlík (38) nastúpil do bankovej rady, ktorá zásadne ovplyvňuje ekonomiku rozhodovaním o úrokových sadzbách, tento rok v marci. Analytici neočakávajú, že Ostrožlíkovým vymenovaním za viceguvernéra NBS dôjde k zmene menovej politiky centrálnej banky, ktorá sa pripravuje na prevzatie eura v roku 2009.

Nový viceguvernér by mal mať podľa internetového portálu aktuálne.sk na starosti práve agendu okolo zavedenia eura. Monika Siegelová z tlačového oddelenia centrálnej banky ČTK iba potvrdila, že ak prezident vymenuje Ostrožlíka za viceguvernéra, o jeho pôsobnosti rozhodne banková rada.

Centrálna banka má neobsadené miesto viceguvernéra vyše roka po odchode Eleny Kohútikovej. Bývalá pravicová vláda síce navrhla na uvoľnené miesto niekdajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku a jej návrh schválil aj parlament, prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať do funkcie. Dôvodom bola podľa neho Tvaroškova údajná nedostatočná prax.

Za nového viceguvernéra NBS hlasovali okrem vládnych poslancov aj zástupcovia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia. Zvyšné opozičné strany SDKÚ-DS a SMK sa zdržali hlasovania.

Keďže Gašparovič sa netají bližším vzťahom k súčasnej vláde Roberta Fica ako ku kabinetu jeho predchodcu Mikuláša Dzurindu, očakáva sa, že Ostrožlíka do funkcie vymenuje.

Banková rada môže mať zo zákona najviac jedenásť členov vrátane guvernéra a dvoch viceguvernérov. Vymenovaním Ostrožlíka za viceguvernéra ostane v rade jedno voľné miesto.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu