Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tomanová: Odborári majú právo chrániť zdravie zamestnancov

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Právo ochraňovať zdravie a život zamestnancov je podľa ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej jedným zo základných práv odborárov.

Šéfka rezortu práce a sociálnych vecí to uviedla v rozprave k návrhu novely Zákonníka práce v reakcii na opozičný pozmeňujúci návrh na vypustenie ustanovenia o tom, že pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vydáva zamestnávateľ až po dohode so zástupcami zamestnancov.

Ministerka Tomanová vo svojom vystúpení obhajovala aj návrh na zavedenie definície závislej práce. Ako uviedla, potrebu zadefinovať závislú prácu preukázal aj výskum Katedry pracovného práva a práva sociálneho zabezpečenia na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity. "Viac ako dve tretiny zástupcov zamestnávateľov a zástupcov zamestnancov v rámci výskumu potvrdili, že je potrebné presnejšie definovať závislú prácu," povedala Tomanová. Z ďalšieho prieskumu podľa nej vyplýva, že zamestnanca v spore so zamestnávateľom sa nemá kto zastať podľa 80,5 % respondentov.

Podľa poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) je navrhovaná novela Zákonníka práce zlá pre ekonomiku, ako aj pre samotných občanov. "Zmenší sa pružnosť trhu práce a zhorší sa konkurenčná schopnosť slovenskej ekonomiky," povedal Mikloš. Prípady zneužívania postavenia zamestnancov zo strany zamestnávateľov podľa neho treba riešiť lepším využívaním kontrolných nástrojov, ale nie zmenou Zákonníka práce. "Kvôli pár chorým stromom vyrúbeme celý, v zásade zdravý les," uviedol k navrhovaným zmenám v pracovnom práve.

Krátko po 19:00 predsedajúci schôdze Miroslav Číž schôdzu prerušil. Pokračovať bude vo štvrtok od 9:00 vystúpením ďalších poslancov v rozprave k zmenám v Zákonníku práce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu