Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

NBS nezmenila kľúčové úrokové sadzby

NBS
NBS

BRATISLAVA - Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) dnes nezmenila nastavenie menovej politiky.

Návrh na úpravu nepodal žiaden z členov Bankovej rady, povedal novinárom guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Hlavnú sadzbu tak NBS drží už druhý mesiac po sebe na 4,25 percenta. Analytici zmenu sadzieb nepredpokladali.

"Banková rada považuje súčasné nastavenie menovej politiky za adekvátne," uviedol Šramko. Centrálna banka podľa guvernéra v súčasnosti nevidí žiadne inflačné riziká, na ktoré by musela reagovať. Kurz koruny bol v posledných dvoch mesiacoch tiež stabilný, poznamenal Šramko.

V máji dosiahla inflácia podľa metodiky Európskej únie (EÚ) 1,5 percenta, čo je najmenej od roku 1996, odkedy sú k dispozícii dáta. "Banková rada očakáva, že pozitívny nízkoinflačný vývoj bude pokračovať aj v najbližšom období," dodal Šramko. Slovensko musí stlačiť infláciu pred plánovaným prijatím eura od januára 2009. Analytici už dlhodobo upozorňujú, že inflačné kritérium je pre Slovensko najťažšou podmienkou.

"My pokladáme najmä cenu ropy za rizikový faktor, ktorý sa síce zatiaľ až tak výrazne neprejavuje, môže však potenciálne ovplyvniť inflačný výhľad Slovenska predovšetkým v roku 2008," uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Po splnení inflačného kritéria na prijatie eura by mala krajina udržať infláciu na nízkej úrovni. Obavy, že sa nepodarí udržať rast spotrebiteľských cien na nízkej úrovni už vyslovili úradníci Európskej centrálnej banky (ECB), Šramko ich však odmietol.

Slovenská centrálna banka znížila hlavnú sadzbu v marci a apríli zhodne o štvrť percentuálneho bodu. Vlani ju pre obavy z rastu spotrebiteľských cien naopak zvýšila celkovo o 1,75 bodu. Od sadzieb NBS sa odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách. Pre jednodňové sterilizačné obchody po dnešnom rozhodnutí NBS naďalej platí úroková sadzba 2,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba 5,75 percenta.

Mušák predpokladá, že sadzby na Slovensku ostanú na súčasnej úrovni dlhší čas. V septembri sa očakáva rast sadzieb ECB na 4,25 percenta, čím sa sadzby v krajine aj eurozóne vyrovnajú. Pokiaľ by sa Európska centrálna banka rozhodla koncom roka 2007 alebo začiatkom budúceho roka sprísniť menovú politika, analytik čaká podobný krok aj zo strany NBS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu