Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Vysoký rast HDP podľa NBS netlačí na zvyšovanie cien

Guvernér NBS Ivan Šramko
Guvernér NBS Ivan Šramko

BRATISLAVA - Pokračujúci vysoký rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska podľa centrálnej banky (NBS) nevyvoláva tlak na rast spotrebiteľských cien. Novinárom to dnes povedal guvernér NBS Ivan Šramko.

Slovensko potrebuje stlačiť mieru inflácie pre prijatie eura od januára 2009. Ekonomika krajiny v prvom štvrťroku spomalila medziročné tempo rastu na 8,9 percenta z 9,6 percenta v predchádzajúcom kvartáli, naďalej však zostáva medzi lídrami v regióne.

"Ja ten rast vnímam veľmi pozitívne. Určite nevyvoláva inflačné tlaky, treba si ale počkať na jeho štruktúru," poznamenal Šramko. Predbežné čísla o raste HDP sú v súlade s prognózou NBS na celý rok a potvrdzujú vysokú výkonnosť ekonomiky, dodal. Centrálna banka predpokladá, že HDP v tomto roku vzrastie o 8,9 percenta.

Rýchly rast slovenského hospodárstva nevyvoláva inflačné tlaky ani podľa oficiálnych údajov o inflácii. Tempo rastu spotrebiteľských cien v apríli zostalo už tretí mesiac po sebe na úrovni 2,7 percenta. Miera inflácie meraná podľa metodiky EÚ, ktorú posudzuje NBS pri nastavení menovej politiky, sa v apríli mierne znížila na dve percentá z marcových 2,1 percenta.

Slovensko potrebuje pre prijatie eura znížiť infláciu, ktorá nesmie presiahnuť o viac ako 1,5 percentuálneho bodu priemer troch krajín EÚ s najnižším rastom spotrebiteľských cien. Podľa NBS by sa krajina mala dostať na túto úroveň v druhej polovici tohto roka.

Rozhodujúce obdobie, kedy sa bude posudzovať plnenie maastrichtských kritérií, bude do polovice roka 2008. Pri inflačnom kritériu sa bude brať do úvahy harmonizovaná inflácia meraná podľa metodiky EÚ. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu