Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záujem je najmä o lacnejšie autosedačky pre deti

BANSKÁ BYSTRICA - Záujem o kúpu detských autosedačiek v posledných dvoch týždňoch vrcholil. Pred dnešným dňom, odkedy platí povinnosť voziť dieťa do 12 rokov a 150 centimetrov v autosedačke, zaznamenali predavači nárast počtu zákazníkov v kamenných obchodoch a zvýšila sa aj návštevnosť internetových stránok, ktoré tento tovar ponúkajú. Na odbyt idú podľa predajcov najmä lacnejšie druhy sedačiek, vyplýva z ankety ČTK.

"Ľudia hľadajú najmä lacnejšie typy autosedačiek," tvrdí Roman Čarvaga z martinskej firmy Galimex, podľa ktorého sa v posledných dvoch týždňoch zvýšil záujem približne o pätinu. Podobné skúsenosti má aj Peter Babic z banskobystrickej firmy preAuto, ktorá ponúka autopríslušenstvo v internetovej predajni. Záujem o kvalitnejšie autosedačky majú podľa neho solventní majitelia drahších áut. Ostatní motoristi si však potrebujú iba splniť zákonom stanovenú povinnosť.

Polícia môže od júna za vozenie detí v aute bez sedačiek udeliť pokutu do 2000 korún, čo je cena lacnejšej autosedačky. Takzvané podsedáky pre väčšie deti od troch rokov sú aj o polovicu lacnejšie. Tieto náhrady však nechránia dieťa tak dobre ako sedačka, upozornili niektorí predavači. Ojedinele sa predávajú aj detské autosedačky drahšie ako sedem tisíc korún.

Drahší tovar ponúka napríklad obchod BabyShop Linda, ktorý má prevádzky v Púchove a Dubnici nad Váhom. Podľa zástupcu firmy Michala Zbojniaka časť zákazníkov požaduje aj odborný výklad a zaujímajú sa i o parametre jednotlivých typov sedačiek. "V posledných dňoch sme aj my zaznamenali zvýšený záujem o detské autosedačky, presnejšie čísla však neviem," povedal Zbojniak.

Záujem výrazne stúpol aj na východnom Slovensku, potvrdili zástupcovia veľkých obchodných reťazcov. "Predaj sedačiek v týchto týždňoch stúpol a očakávame, že bude ešte gradovať," uviedla obchodná manažérka jedného z veľkoplošných predajcov v Košiciach Jarmila Novotná. Aj podľa nej pritom v predaji jednoznačne dominujú lacnejšie varianty sedačiek. Podobnú skúsenosť majú aj v konkurenčnom v obchodnom reťazci.

Autosedačky sú rozdelené do piatich skupín podľa hmotnosti dieťaťa. Teoreticky by tak v priebehu dospievania dieťaťa rodičia museli kúpiť päť autosedačiek. V predaji sú však aj univerzálne, pre viacero hmotností, ktoré však niektorí odborníci označujú za menej bezpečné. Ušetriť peniaze v rodinnom rozpočte však môžu burzy a inzeráty, kde sa použité autosedačky dajú získať od 500 korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu