Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Absolventi nezúfajte! Zamestnávatelia vás chcú!

Na získanie dobrého džobu vám pomôže aj prax popri škole, ktorú zamestnávatelia často uznávajú.
Na získanie dobrého džobu vám pomôže aj prax popri škole, ktorú zamestnávatelia často uznávajú.

Zapálenie pre prácu a veľká chuť niečo dokázať. Aj takto by sa dali podľa odborníkov charakterizovať výhody absolventov na trhu práce. Pre zamestnávateľov ste čoraz atraktívnejší najmä kvôli dobrým jazykovým znalostiam, flexibilite a nízkej cene. Navyše, ak ste popri štúdiu brigádovali, získali prax, vaše šance nájsť si dobrý džob sa zvyšujú.

Ak tento rok končíte strednú či vysokú školu a nemáte ešte vyhliadnutú žiadnu prácu, nezúfajte. Mnohé súkromné či štátne firmy môžno čakajú práve na vás. Stačí len zabojovať a staviť na svoje prednosti.

Šanca aj bez praxe

Zamestnávanie absolventov škôl závisí od pozície v jednotlivých pracovných odvetviach. Podľa Pavla Uhrinčaťa, šéfa personálnej agentúry HRman, máte šancu uspieť hlavne v spoločnostiach, kde je priestor na zaškolenie. „Rokoval som s novým investorom, ktorý potreboval nájsť zamestnancov na pozíciu supervízorov vo výrobe - uprednostnil absolventov. Tí pôjdu na niekoľkomesačné zaškolenie do zahraničia, až potom budú pôsobiť vo firme,“ vraví Uhrinčať. Ide väčšinou o medzinárodné koncerny, ktoré si môžu dovoliť investovať peniaze do školení aj viackrát do roka. Vedia, že investícia sa im vráti, pretože na druhej strane zas ušetria na plate absolventa viac, ako keby mali zamestnať človeka s praxou.

Výhody skúseností


Andrea Kopná, HR riaditeľka spoločnosti Orange hovorí, že u nich majú najväčšiu šancu tí, ktorí majú chuť učiť sa a nadobudli pracovné skúsenosti už popri štúdiu. „Väčšina pozícií vyžaduje prax v oblasti financií, informatiky či marketingu. Dôležitá je aj dobrá znalosť angličtiny,“ konštatuje Kopná. Hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Alexandra Gogová tvrdí, že uprednostňujú skôr vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. „Uplatnenie tu nájdu aj stredoškoláci, a to najmä v administratíve a technike. Vzhľadom na povahu práce uprednostňujeme ľudí s praxou,“ vysvetľuje Gogová. Ak teda počas školy získate pracovné skúsenosti, môžete sa dostať na oveľa lukratívnejšiu pozíciu, ako keby ste nikdy predtým nepracovali.

Po škole sa prihláste na úrad práce

Stredoškoláci
- Najneskôr do 7 dní po ukončení školského roka (31. 8.). Budete potrebovať občiansky preukaz a kópiu maturitného vysvedčenia.

Vysokoškoláci
- Najneskôr do 7 dní, a to od termínu poslednej štátnej záverečnej skúšky. K občianskemu preukazu budete potrebovať aj kópiu diplomu.

PLUSY A MÍNUSY ABSOLVENTOV


Menší platNedostatok praxe
FlexibilitaNeznalosť pracovných návykov
Chuť učiť saNeznalosť svojich práv
Dobré jazykové a PC znalostiNestálosť, potreba skúšať niečo nové (fluktuácia)


Tu si môžete nájsť prácu

KARIERA.ZOZNAM.SK

cvonline.sk
jobagent.sk
mojapraca.sk
profesia.sk
praca.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu