Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Mikloš: Ekonomika rastie vďaka bývalej vláde

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Medziročný rast ekonomiky v prvom štvrťroku tohto roka o 8,9 % je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša výsledkom reforiem realizovaných bývalou vládou.

"Súčasná vláda žne to, čo nesiala a nerobí zmeny v prospech toho, aby mohol byť takýto ekonomický rast dlhodobo udržateľný," povedal na tlačovej besede. Dlhodobú udržateľnosť vysokého rastu hrubého domáceho produktu SR môže podľa exministra financií ohroziť rušenie reforiem súčasnou vládou. Ako príklad uviedol návrh novely Zákonníka práce, ktorá podľa Mikloša znižuje pružnosť trhu práce, a zdravotníctvo, ktoré sa za súčasnej vlády opätovne zadlžuje.

Podmienkou udržania vysokého rastu slovenskej ekonomiky je podľa Mikloša zachovanie uskutočnených reforiem, ako aj zlepšenie vymožiteľnosti práva, zvýšenie efektívnosti verejnej správy, či rozvoj znalostnej ekonomiky. "Z hľadiska množstva zdrojov, ktoré do znalostnej ekonomiky plynú, ako aj z hľadiska absencie potrebných reforiem v tejto oblasti nemôžeme byť optimistickí," dodal podpredseda SDKÚ-DS.

Napriek očakávaniam viac ako 10-percentného rastu slovenskej ekonomiky dosiahol reálny medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) v prvom štvrťroku tohto roka 8,9 %. V poslednom kvartáli minulého roka pritom ekonomika vzrástla o 9,6 %. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR sa počas prvých troch mesiacov tohto roka vytvoril na Slovensku HDP v objeme 414,3 mld. Sk. V bežných cenách vzrástol o 12,3 %.

V prvom štvrťroku tohto roka zrýchlenie tvorby hrubého domáceho produktu podľa Štatistického úradu SR súviselo s rastom pridanej hodnoty v priemyselnej výrobe, najmä vo výrobe strojov, elektrických zariadení a dopravných prostriedkov. Na strane spotreby bol rast HDP ovplyvnený najmä pokračujúcim zahraničným dopytom pri trvajúcom raste domáceho dopytu. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa v prvom štvrťroku vytvoril v stálych cenách hrubý domáci produkt v objeme 337,4 mld. Sk a oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 9,4 %. Rýchly odhad hrubého domáceho produktu bude Štatistický úrad SR na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresňovať a spresnené výsledky zverejní 1. júna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu