Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Päťdesiatka ešte neznamená koniec kariéry

Napriek tomu, že už nie ste najmladší, internet ponúka veľa možností na nájdenie si dobrej práce.
Napriek tomu, že už nie ste najmladší, internet ponúka veľa možností na nájdenie si dobrej práce.

Dlhoročná prax, zodpovednosť a rozvaha – to sú schopnosti, ktoré podľa odborníkov majú práve päťdesiatnici. Pri týchto plusoch by sa zdalo, že si prácu nájdu kedykoľvek a každý šéf ich uvíta s otvorenou náručou. A predsa.

Zamestnávatelia sa najčastejšie oháňajú tým, že potrebujú predovšetkým mladých ľudí, pretože tí sa dokážu prispôsobiť a zvládnuť aj vysoké pracovné nasadenie. Ak teda patríte medzi tých, ktorí majú problém uplatniť sa, máme pre vás pár tipov, ako sa predať aj v staršom veku.

Strach zo straty zamestnania majú nielen päťdesiatnici, ale dokonca i tí, ktorí majú krátko po tridsaťpäťke. Nedostatočná flexibilita môže totiž zahatať cestu k inak dobre vyvíjajúcej sa kariére.

Využite dlhoročnú prax a skúsenosti

Podľa Pavla Uhrinčaťa, riaditeľa personálnej agentúry HRman, by nemali mať problém s hľadaním si práce hlavne tí, ktorí majú špecializáciu v odboroch nástrojár či technológ. „Takýchto odborníkov s praxou je totiž veľmi málo,“ hovorí. Naopak, ľudia, ktorí pracovali s technológiami, ktoré sú už dnes pasé, to môže byť veľmi ťažké. Ak ste však ochotní učiť sa a pracovať aj nadčas, môžete získať prácu v príbuznom odbore. Pre niektorých zamestnávateľov sú totiž päťdesiatnici ešte stále atraktívni.

„Poznám v Nitre majiteľa firmy, ktorý je už sám v dôchodkovom veku a hľadá ľudí so skúsenosťou z elektrovýroby spred roku 1989. Sám je z tzv. starej školy, a rád by získal práve takýchto pracovníkov, ktorí sú ochotní ďalej sa rozvíjať,“ zamýšľa sa Uhrinčať.

Plusy a mínusy päťdesiatnikov

Vašimi najväčšími výhodami sú skúsenosti, jasná predstava o prioritách a životných hodnotách. „Títo ľudia sa už nechcú vrhať do rizika kvôli vidine väčšieho zárobku v inom zamestnaní. Sú verní a spoľahliví,“ vysvetľuje Uhrinčať. Zamestnávatelia určite uvítajú, že si dokážete naplánovať svoj čas a racionálne riadiť svoje financie, takže sa nepotrebujete zadlžovať kvôli bývaniu, autám či dovolenkám.

Veľkým plusom je aj to, že máte odrastené deti, takže časté „výpadky“ z práce nehrozia tak ako u mladších. Podľa Uhrinčaťa problémy pri hľadaní práce môžu vzniknúť len vďaka nedostatočnej znalosti cudzích jazykov či ovládania počítača. „Zahraniční investori radi siahajú po skúsených majstroch. No vyžadujú aj jazykové znalosti, pretože na školenia v nových postupoch ich vysielajú mimo Slovenska,“ dodáva Pavel Uhrinčať.

9 tipov, ako si nájsť prácu:

1. Hľadajte hneď, ako vás z práce prepustia. Čím dlhšie budete nezamestnaní, tým horšie pre vás.
2. Trénujte svoj mozog. Držte krok s dobou a zaujímajte sa o novinky a trendy zo svojho odboru.
3. Kontaktujte firmy, o ktorých viete, že starší zamestnanci tam majú „zelenú“.
4. Rozhoďte siete. Obvolajte bývalých kolegov a známych a vysvetlite im situáciu.
5. Vezmite i jednorazovú pracovnú príležitosť alebo dočasnú výpomoc či konzultácie.
6. Skúste navrhnúť potenciálnemu zamestnávateľovi rôzne možnosti spolupráce (práca z domu, skrátený pracovný čas).
7. Vrhnite sa na štúdium. Začnite chodiť do kurzov cudzích jazykov alebo počítačových zručností.
8. Poraďte sa s odborníkom. Najlepšie rady dostanete v personálnych agentúrach, kde vám odporučia, v akej oblasti máte šancu.
9. Vypracujte si do detailov profesijný životopis a uložte ho aj na pracovné servery, kde sa môžete dostať k práci jednoduchšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu