Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pri jaskyni Domica vyrastie rekreačné stredisko za 160 mil. korún

DOMICA - Pri vstupe do jaskyne Domica vznikne tento rok rekreačné stredisko, ktoré postaví americká investičná spoločnosť Stone Financial Group. Investícia dosiahne v prvej etape 160 miliónov korún, stredisko by malo zamestnať 45 ľudí, povedal ČTK zástupca investora zo spoločnosti Glamour Capital Vladimír Gecelovský. Rekreačné centrum by mali otvoriť v júli tohto roku.

"V rezorte Domica bude hotelová časť s kapacitou sto lôžok, primeraná reštaurácia, pre deti zábavný areál," uviedol Gecelovský. V areáli detského zábavného parku bude replika stredovekého hradu, výjavy z rôznych rozprávok či amfiteáter pre 300 ľudí.

Stredisko chce ťažiť najmä z návštevnosti jaskyne Domica. Tú ročne navštívi na slovenskej strane 30.000 ľudí, na maďarskej strane je to však až 200.000 návštevníkov. Maďarský vstup je pritom od slovenskej strany vzdialený len necelé dva kilometre.

Turistické centrum chce ponúknuť aj speleoterapiu, teda ozdravné pobyty v jaskyni Domica. "Čakáme ešte na podpis zmluvy so Správou slovenských jaskýň," povedal Gecelovský. Správa jaskýň spravuje všetky jaskyne na Slovensku, speleoterapia je zatiaľ možná v dvoch. V Domici sú podľa Gecelovského dobré podmienky na pobyty astmatikov a alergikov.

Výstavba strediska pri Domici je v regióne Horného Gemera prvou väčšou investíciou do turistického ruchu na zelenej lúke. Mala by pomôcť pritiahnuť viac turistov do regiónu. Širšie okolie totiž ponúka viaceré atrakcie; medzi najznámejšie patria práve jaskyne Národného parku Slovenský kras, ktoré sú zapísané aj do svetového prírodného dedičstva UNESCO. K veľkým atrakciám patrí zámok Betliar či hrad Krásna Hôrka.

Investícia by mala prispieť aj k zmierneniu vysokej nezamestnanosti. Tá v blízkych obciach dosahuje 25-percentnú mieru. Na zaškolenie nových pracovníkov získal investor príspevok 50.000 eur (1,7 milióna Sk) z fondov Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu