Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spory v tripartite sa vyostrili, o Zákonníku práce sa nerokovalo

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Stretnutie tripartity, na ktorom sa malo diskutovať o zmenách v Zákonníku práce, sa dnes skončilo opäť predčasne. Ministerstvo práce totiž údajne odmietlo poskytnúť zamestnávateľom zvukové záznamy z predchádzajúcich zasadnutí a sociálni partneri o chystaných zmenách pracovného práva nerokovali.

Podľa odborárov tripartita nebola uznášaniaschopná z viny zamestnávateľov. Novela Zákonníka práce sa nepáči opozičným stranám, rozdielne názory na ňu prevládajú aj v rámci koalície.

"Došlo k vážnemu narušeniu našej dôvery k vláde. Nateraz je sociálny dialóg na Slovensku prerušený," povedal ČTK hlavný vyjednávač Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. Ministerstvo práce vedie rokovania na tripartitnej úrovni totalitným spôsobom, tvrdí.

Podľa predáka odborového zväzu KOVO Emila Machynu nemohla Rada hospodárskeho a sociálneho partnerstva (RHSP) rokovať, pretože zamestnávatelia neprišli v dostatočnom počte. "Chceli doplniť svoju účasť ľuďmi, ktorí nie sú členmi tohto orgánu," tvrdil Machyna.

Tripartita mala dnes už po niekoľkýkrát pokračovať v rozhovoroch o novele Zákonníka práce. Najväčšie rozpory doteraz vyvolávalo plánované obmedzenie najímania živnostníkov v prípadoch, keď prácu môžu vykonávať zamestnanci. "Ustúpili sme už vo viacerých bodoch, ale zamestnávatelia ani raz," sťažoval sa Machyna.

S poskytnutím zvukového záznamu z rokovaní RHSP okrem zástupcov vlády nesúhlasili ani vyjednávači odborárov, podľa ktorých sú diskusie v tripartite navyše neverejné. "Mohli si ho vypočuť, ale nie vziať so sebou. Nie sme presvedčení, že by nezneužili vybrané časti," vyhlásil Machyna. V budúcnosti by sa podľa neho mali zvukovo zaznamenávať iba závery k jednotlivým bodom programu, nie však celé rokovania.

Zamestnávatelia budú o novele pravdepodobne ďalej diskutovať zatiaľ iba s odborármi. "Našou ambíciou je ďalej rokovať s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ), čo vidíme ako priestor, ktorý môže priniesť isté kompromisné riešenie," doplnil Machunka. Podľa Machynu by mala diskusia pokračovať na pôde tripartity, odborári sú však ochotní rokovať so zamestnávateľmi aj osobitne.

Rokovanie tripartity sa predčasne skončilo aj predminulý týždeň. Na mimoriadnom stretnutí sociálnych partnerov vtedy zástupcovia vlády a odborov odmietli diskutovať o zákonníku s odôvodnením, že odbory a ministerstvo práce ešte neukončili rozporové konanie.

Novelu Zákonníka práce presadzuje hlavne najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica. Výhrady k nej majú jeho koaliční partneri ĽS-HZDS a SNS. Vláda by mala zmeny prerokovať v polovici apríla. Účinnosť by mali nadobudnúť od júla po schválení parlamentom a podpise prezidenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu